Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceert jaarverslag 2019

Het donderdag gepubliceerde jaarverslag 2019 van de Onderzoeksraad voor Veiligheid besteedt aandacht aan negen omvangrijke en 78 verkorte onderzoeken die in 2019 zijn afgerond. Ook wordt bericht over de onderzoeken die in 2019 gestart zijn.
In de beschouwing legt voorzitter Jeroen Dijsselbloem een link tussen het afgelopen jaar en de toekomst. Hij geeft weer wat hem in zijn eerste jaar als voorzitter bezig heeft gehouden, zoals de vraag wat de verantwoordelijkheid van de Raad is en waar deze eindigt. Maar ook in andere delen van het jaarverslag wordt vooruit gekeken. Zo is er een onafhankelijke evaluatie uitgevoerd onder voorzitterschap van de heer Schnabel. De commissie stelt vast dat de Onderzoeksraad zijn bestaansrecht als gezaghebbende instantie op het gebied van veiligheid onomstotelijk heeft bewezen. Tegelijkertijd doet de commissie aanbevelingen om de organisatie verder te professionaliseren. Een aantal verbeteringen die de Raad heeft doorgevoerd worden uitgelicht in het jaarverslag.
Niet opgevolgde aanbevelingen
Ten slotte is er in dit jaarverslag aandacht voor bestuurlijke analyses, trends en onderwerpen waarmee de veiligheidswinst nog meer kan worden vergroot. Zo is er een aantal aanbevelingen uit eerdere onderzoeken van de Raad die tot op heden niet of nauwelijks zijn opgevolgd. Het gaat daarbij om onderwerpen die nog altijd actueel zijn en die, wanneer opvolging wordt gegeven aan de aanbevelingen, de veiligheid in Nederland kunnen verbeteren.
Bekijk hier het jaarverslag 2019.