Oneerlijke praktijken bij civiele aanpak winkeldiefstal

Drie bedrijven mogen namens winkeliers 181 euro verhalen op betrapte winkeldieven. Volgens De Telegraaf mocht één van deze bedrijven – mogelijk dankzij persoonlijke connecties – rechtstreeks data halen uit het politieregister. Hierdoor kreeg het veel meer informatie dan was toegestaan, wat in strijd is met de AVG.

Het gaat om het bedrijf SODA, eigendom van oud-politieman Arie Jan van Os. Dit mocht volgens De Telegraaf wekelijks de complete database van alle in Nederland aangegeven winkeldiefstallen uit het politiesysteem downloaden. Afgelopen voorjaar werd het bij de leiding van de Nationale Politie bekend dat er op deze wijze veel te veel privacygevoelige informatie werd prijsgegeven. De politie mag alleen het adres van de winkeldief doorgeven, zodat de 181 euro geïnd kan worden, die bedoeld is als tegemoetkoming voor de gemiddelde kosten die winkeliers moeten maken voor de afhandeling van de diefstal.

Concurrenten
Bij de kwestie komt ook nog dat twee concurrenten van SODA, Koepel Detailhandel Nederland en het Haagse bedrijf Overlastregistratie Nederland, geen toegang kregen tot de politiedatabase. Deze organisaties moeten elke keer als ze een vals adres van een winkeldief tegenkomen per post een aanvraag indienen, waarna het weken kan duren voordat er antwoord komt. ‘Vriendjespolitiek’, aldus Rogier Bakker van Overlastregistratie Nederland, die zegt hierdoor drie grote winkelketens kwijtgeraakt te zijn als klant. Volgens De Telegraaf was de verantwoordelijk politiechef Liesbeth Huyzer al jaren geleden gewezen op de relatie tussen SODA en de politie, maar liet zij de zaak op z’n beloop. Toen de korpsleiding er achter kwam, werd meteen ingegrepen. Bakker neemt hier echter geen genoegen mee. Hij eist een schadevergoeding.

Deel dit artikel via: