Online veiligheid Belgische overheid loopt achter op Nederland

Uit onderzoek van Basisbeveiliging.be blijkt dat de Belgische overheid achterloopt op Nederland als het gaat om online veiligheid. De website meet en monitort de toepassing van vijf essentiële beveiligingsmaatregelen bij Belgische overheden en visualiseert de resultaten met stoplichtkleuren: groen betekent veilig, oranje is een waarschuwing en rood duidt op onvoldoende beveiliging.
Ondanks een verbeterperiode van drie maanden voldoet slechts 9% van de Belgische overheden aan de basisbeveiligingseisen. Dit betekent dat veel gemeenten kwetsbaar blijven voor bijvoorbeeld e-mailspoofing, waardoor kwaadwillenden e-mails namens overheden kunnen versturen. De metingen tonen onder andere aan dat DNSSEC, dat domeinnamen beveiligt, slechts in 15% van de Belgische gemeenten wordt toegepast, tegenover 74% in Nederland. DMARC, een e-mailbeveiligingsstandaard, is bij 63% van de Belgische gemeenten geïmplementeerd, terwijl Nederland dit breder toepast. En FTP zonder encryptie, een potentieel onveilige methode voor bestandsoverdracht, wordt bij 20% van de Belgische gemeenten gebruikt. De Belgische overheid heeft initiatieven aangekondigd, zoals een Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid, maar de praktijk moet uitwijzen of dit leidt tot concrete verbeteringen.
Nederland laat zien dat financiële prikkels, zoals kortingen op beveiligingsoplossingen, een effectieve manier zijn om online veiligheid te verbeteren. België kan hieruit leren om de digitale bescherming van zijn burgers en overheden naar een hoger niveau te tillen. Alle meetgegevens, inclusief historische data, zijn openbaar toegankelijk via Basisbeveiliging.be en zijn beschikbaar in het Nederlands.
