Onmisbaar evenement voor professionals in beveiliging

Donderdag 18 november vindt in Amersfoort de tweede VBN Security Summit plaats. Een evenement dat vooral bedoeld is om kennis te delen. Toonaangevende sprekers verzorgen inspirerende inleidingen, tijdens workshops wordt interactief op specifieke thema’s ingegaan en er staan veertien innovatiepartners.

Hoewel het evenement georganiseerd wordt door de VBN (Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland), staat het open voor iedereen die geïnteresseerd is hedendaagse en toekomstige beveiligingstechnieken en -strategieën. Het is een unieke kans om kennis te maken en te netwerken met specialisten uit de meest uiteenlopende sectoren. Bovendien wordt verteld wat de sector de komende periodes te wachten staat aan nieuwe uitdagingen.

Cyber, kunstmatige intelligentie, ransomware en ontvoeringen
Een van de keynote-sprekers is Jaya Baloo, voormalig hoofd van de afdeling cybersecurity bij KPN. Zij gaat in op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cybercrime, die snelle aanpassing van de huidige beveiligingstechnologieën noodzakelijk maken. Na haar volgt Carlo Weijers, directeur van Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute EAISI en general manager van het Eindhoven AI Systems Institute aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij gaat het hebben over de kansen en dreigingen van toenemende robotisering en kunstmatige intelligentie. Dat ransomware een toenemende dreiging wordt voor alle organisaties die afhankelijk zijn van computers, zal duidelijk zijn. Erik de Jong van Fox-IT gaat uitgebreid in op de balans tussen aanvallen en verdedigingen. Gert van Beek had destijds bij de Amsterdamse politie de leiding over de ontvoeringszaak van Freddy Heineken. Hij vertelt tijdens de summit over de kennis en ervaring die toen is opgedaan en hoe die tegen hedendaagse dreigingen zijn te gebruiken. Rinske Geerlings, die tal van prijzen in de wacht sleepte op het gebied van riskmanagement, komt over vanuit Australië om te vertellen hoe de business continuity in tijden van crises geborgd kan worden en hoe Raden van Bestuur van het benodigde beleid overtuigd kunnen worden.

Drones en slimme gebouwen
Naast het plenaire programma zijn verschillende deelsessies bij te wonen. De dag begint al met een ontbijtsessie voor studenten security management en integrale veiligheidskunde. Tussen de plenaire lezingen door zijn er verdiepende workshops, waarin expert Dick Bouwhuis de mogelijkheden en gevaren van drones bespreekt en certificatiespecialist Marcel Spit ingaat op het gebruik van securitymanagementsystemen, waarvoor hij een norm heeft ontwikkeld. Geert-Jan van Lieshout, Peter Prak en Henk Neddermeijer leggen uit hoe met de CPTED-methode veiligere woon- en werkomgevingen zijn te creëren. En Johan de Wit van Siemens vertelt wat erbij komt kijken als men op een verantwoorde manier een gebouw ‘slim’ wil maken.

Innovatiepartners
Hoofdsponsor SeSa Group presenteert onder andere de opleidingen van SOBA Security Opleidingen en Studiecentrum Publieke Veiligheid, het tijdschrift Security Management en de advieswerkzaamheden van de bedrijven Safetech en Sosecure.

Alphatronics komt met Nederlandse innovaties op het gebied van inbraakdetectie. Uitgelegd wordt wat voor installateurs en eindgebruikers de voordelen zijn van het zelf ontwikkelde UNii, dat modulair schaalbare beveiliging biedt conform Grade 3 van de norm EN50131. Bijzonder is dat er maar één soort centrale is. De verschillen zitten in de software, waardoor aanpassingen makkelijk en snel zijn uit te voeren.

ARAS legt tijdens de summit de nadruk op de veiligheid van beveiligingssystemen. Elektronisch toegangsbeheer is volgens de innovatiepartner weliswaar de veiligste manier om deuren te openen voor de juiste personen. Maar alleen als het juist wordt toegepast. Gedateerde en kwetsbare technologieën zijn een groot risico voor de veiligheid van een bedrijf. Uitgelegd wordt welke technologie het veiligst is en deelnemers aan de summit wordt gevraagd of zij weten welke technologie achter hun toegangspas of tag schuilt en hoe veilig die is.

Bavak Security Group presenteert een autonome surveillance drone voor het versterken van de beveiliging. De drone maakt observeren, controleren en surveilleren eenvoudiger maar vooral ook effectiever. Omdat dit systeem autonoom is werkt het zonder piloot. Eigenlijk gaat het dus om een ‘vliegende beveiligingscamera’. Deze biedt de ideale oplossing voor beperkingen van andere surveillancemethoden. Een vliegende camera is snel ter plaatse en biedt direct een groot overzichtelijk beeld. Daarnaast is er het geluid dat een afschrikwekkende werking heeft ten opzichte van een vaste camera.

Bosch Security Systems demonstreert zijn nieuwste AIoT videosystemen via onder andere de Nieuwe Traffic Detector-software op basis van deep neural-netwerkgebaseerde video-analyse en de nieuw geïntroduceerde multi-imagercamera met ingebouwde AI voor smart city-oplossingen. De Bosch Traffic Detector herkent incidenten in het verkeer, meet de intensiteit en classificeert voertuigen aan de hand van snelheid, type, kleur en locatie. Daarnaast toont Bosch de FLEXIDOME multi 7000i-camera’s. Deze bevatten meerdere beeldsensoren met elk maximaal zestien videoanalyseregels voor een multifunctionele inzet.

Entelec toont IncidentManager. Het efficiënt beheren is een kritieke taak binnen de beveiligingssector. IncidentManager zorgt ervoor dat verantwoordelijken de juiste beslissingen kunnen nemen in stressvolle situaties. Het gaat daarbij om incidenten die gedefinieerd kunnen worden als een ongeplande onderbreking van een IT-service of een storing van een configuratie-item dat nog niet is geïmplementeerd binnen de systeemarchitectuur. Het is moeilijk om willekeurige en onvoorspelbare gebeurtenissen automatisch te detecteren met software. Dit is waar IncidentManager bijdraagt aan de ontbrekende stukjes. Het beheren van incidenten is gericht op het zo snel mogelijk herstellen van het normale proces en het minimaliseren van de impact van het incident op de bedrijfsvoering.

Geran Access Products, een specialist op het gebied van fysieke toegangsoplossingen, presenteert de dFlow, een doorloopsluis met deuren die standaard open staan. Alleen als niet-geautoriseerde gebruikers proberen door de poort te gaan, sluiten de deuren. De dFlow zorgt zo voor een snelle toegang en is stijlvol en veilig.

IDIS Nederland demonstreert de nieuwste fisheye-camera (DC-Y6C16WRX-A). Deze biedt in combinatie met IDIS Deep-Learning Analytics ook Business Intelligence, zoals plekken die het meest bezocht worden, de bezettingsgraad, of de sociale afstand bewaard wordt en of mensen mondkapjes dragen. Ook benadrukt IDIS dat in de producten uitgebreid rekening is gehouden met cybersecurity. Verteld wordt wat er gedaan is om bijvoorbeeld het hacken van camera’s te voorkomen.

Mauer Nederland presenteert een aantal oplossingen voor toegangsbeheer met smartphones. Dat wordt volgens de innovatiepartner steeds populairder. Binnen twee jaar verwacht 39 procent van de eindgebruikers toegangsbeheer met smartphones te introduceren.

Nenova IT begeleidt en adviseert organisaties bij de keuze en doorontwikkeling van een safety, security of control room management platform, zoals PSIM- en SMS-oplossingen. Het bedrijf implementeert en optimaliseert processen, gaat vanuit de data naar informatiegestuurd beveiligen en is verantwoordelijk voor het functioneel beheer van deze platformen. Een van de innovaties is het volwassenheidsmodel voor meldkamers, waarmee onafhankelijk het niveau van een meldkamer bepaald wordt en dat een ontwikkelperspectief biedt om deze te laten doorgroeien naar een hoger volwassenheidsniveau.

NIMO Group start met Drone Security. Het gaat om een uniek concept waarbij drones, sensoren en beveiligers integraal samenwerken om grote bedrijfsterreinen beter te beschermen tegen criminele activiteiten. Onder de naam SpiderControl brengt het bedrijf een totaalconcept om beveiligingsbedrijven op het gebied van techniek en luchtvaartwetgeving te ontzorgen. De drone kan voorgeprogrammeerde surveillancerondes uitvoeren, maar ook reageren op een trigger van een sensor. De drone gaat dan automatisch naar de locatie en brengt de situatie in beeld. Een getrainde beveiligingsmedewerker kan op locatie via live beelden meekijken en de beelden delen met bijvoorbeeld een particuliere alarmcentrale of de politie.

R&T Consultancy is gespecialiseerd in organisatie, techniek (engineering) en blast security. Het multidisciplinaire team bestaat uit een mix van ingenieurs bouwkunde en elektronica, security generalisten, criminologen, projectmanagers en blast engineers. De laatste groep heeft alle kennis en expertise in huis om de impact te berekenen van explosies (terreur of ongevallen) op (bestaande of toekomstige) complexen. Zo wordt gezocht naar oplossingen om maximale explosieweerstand te bieden en impactschade te beperken.

Bouwkundige oplossingen op de allerhoogste niveaus is het specialisme van Remtech. Het bedrijf biedt inbraakwering tot en met WK6, desnoods gecombineerd met Kogelwering tot en met FB7. Van deze maatregelen is na realisatie vaak niet veel meer te zien. Daarom is de summit een buitenkans om tekst en uitleg te geven. Wie twijfelt aan de beloftes mag met een koevoet en andere inbraakgereedschappen proberen om zelf een WK4-rooster te slopen.

Verkada is leverancier van cloud-managed enterprise building security. Door het leveren van high-end hardware (camera’s, toegang en sensors) in combinatie een intuïtief, cloud-gebaseerd softwareplatform zijn moderne organisaties in staat om veiligere en slimmere gebouwen te beheren.

Inschrijven voor de summit
Het is nog mogelijk om u aan te melden voor de VBN Security Summit op 18 november in Amersfoort. Meer informatie is te vinden op de website en aanmelden kan via deze link. Tijdens het evenement worden de richtlijnen van het RIVM in acht genomen.

Deel dit artikel via: