Beveiliging nieuws

Onze partners

Secusoft

Paxton

Unii

MPL

Gold-IP

Eagle Eye Networks

Oribi ID Solutions

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

Kiwa

Bosch Security Systems

Milestone

VBN

Masset Solutions

Securitas

Alphatronics

PG Security Systems

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

Bydemes

VideoGuard

VVNL

G4S

Top Security

20face

Add Secure

Nenova

Connect Security

IDIS

HID

Seagate

Nimo Dog Security

CardAccess

JMB Groep

Brivo

BHVcertificaat.online

ADI

Regio Control Veldt

HD Security

Crown Security Services

Akuvox

Paraat

SmartSD

RoSecure

CSL

Optex

Advancis

Genetec

Alarm Meldnet

SMC Alarmcentrale

GFT

EAL

ARAS

Dahua

2N

DZ Technologies

VEB

NIBHV

CDVI

SmartCell

De Beveiligingsjurist

Multiwacht

SOBA

Lobeco

OSEC

ASIS

VAIBS

Sequrix

Ajax Systems

Eizo

Centurion

Hikvision

Trigion

Explicate

NetworxConnect

Koninklijke Oosterberg

ASSA ABLOY

i-Pro

Seris

Onrechtmatig verkregen camerabeelden toch bruikbaar als bewijs

6 januari 2015
Redactie
13:00

Is een stiekem gemaakte verborgencameraopname bruikbaar als bewijs? Wie veel Amerikaanse rechtbankseries kijkt, weet het antwoord: nee. Maar het Nederlands (burgerlijk) recht werkt anders, zo blijkt maar weer eens uit een recent vonnis waarin dergelijke verborgencamerabeelden gewoon als bewijs gebruikt mochten worden.

De werknemer was op staande voet ontslagen wegens (zo te lezen) het vernielen van computersystemen en ander ongepast gedrag. Dit was (grotendeels) vastgesteld door beelden van een verborgen camera. De aanwezigheid van de camera of zelfs maar de mogelijkheid van verborgencameratoezicht was niet gemeld, en ook een reglement was er niet. Een klassiek geval van hoe het niet moet met cameratoezicht op het werk.
Kan de werknemer zo dat bewijs van tafel krijgen, en vervolgens zijn staandevoetje ongedaan maken? Nee:
AXIS Q1765-LEEchter, de omstandigheid dat de camerabeelden onrechtmatig zijn verkregen, brengt niet zonder meer mee dat die beelden in deze zaak buiten beschouwing moeten blijven en niet als bewijs mogen worden gebruikt.
Bewijs in rechtszaken tussen burgers onderling is eigenlijk zelden tot nooit onrechtmatig. Ook niet bij privacyschendingen. De Hoge Raad oordeelde al in 1987 dat voor uitsluiting van bewijs sprake moet zijn van een “rechtens ontoelaatbare inbreuk op de privacy, zulks op basis van bijkomende omstandigheden die deze conclusie rechtvaardigen”. Oftewel: een inbreuk op zich is niet genoeg, het moet wel een hele erge zijn.
In een zaak uit 2013 overwoog de rechter dat het stiekem maken van geluidsopnames ook als bewijs telde, maar dit handelen van de werkgever zou wel mee kunnen wegen bij het bepalen van de hoogte van de ontslagvergoeding. En in een zaak over inbreken op e-mail van de werknemer moest de werkgever € 7500 schadevergoeding betalen aan de werknemer – maar het ontslag gebaseerd op de uit inbraak verkregen informatie bleef wel in stand.
Ik weet dat mensen moeite hebben met deze uitspraak, want zo keur je impliciet dus strafbaar handelen goed. Je beloont mensen door hun illegaal verkregen informatie te gebruiken. Maar ik zie het anders: de informatie toont de waarheid aan, en daarom moet deze gebruikt worden. Anders krijg je van die rare situaties uit het Amerikaanse recht dat je wéét dat iemand fout zat, maar het bewijs van tafel moet en daardoor de zaak stuk. Nee, dan liever de werkgever een boete laten betalen lós van de status als bewijs. Zo worden beide partijen gestraft.
Door: Arnoud Engelfriet

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner