Ook voor criminelen is het Black Friday
De politie heeft dit jaar al vijf keer zoveel aangiftes gekregen over nepwinkels op internet als in 2019. Dat maakt het AD bekend. Zeker nu Black Friday nadert, worden mensen – verblind door spectaculaire aanbiedingen – onvoorzichtiger en betalen zij voor iets dat nooit geleverd zal worden.
Vooral toen door de eerste lockdown ‘niet-essentiële’ winkels moesten sluiten, gingen mensen massaal online boodschappen doen. Criminelen roken hun kansen en ‘openden’ webwinkels, die vaak regelrechte kopieën waren van bestaande winkels op internet. Omdat dit steeds eenvoudiger wordt, neemt deze vorm van criminaliteit snel toe. In 2019 werden nog zo’n 3000 mensen opgelicht via (nep)winkels op internet, dit jaar waren het er begin november al 15.732. En dan gaat het alleen nog om mensen die aangifte bij de politie hebben gedaan. In 8743 gevallen ging het om winkels die niet bleken te bestaan. Verwacht wordt dat het aantal aangiften rond Black Friday en de feestdagen nog aanzienlijk zal stijgen.
Eerst onderzoek doen
Alleen al de website koffiekeuzes.nl leverde 600 aangiftes op van mensen die dachten dat zij voor 59 euro een espressomachine van 675 euro konden kopen. Hun vertrouwen werd gewekt door positieve recensies op Trustpilot, die daar uiteraard door de criminelen op waren geplaatst. Wie beter oplette zag dat het adres en de inschrijving bij de KvK niet klopten. De politie liet het internetadres uit de lucht halen en de bankrekening blokkeren, maar dat lukt niet altijd. Zeker niet als de website vanuit het buitenland wordt beheerd, zoals markt-huishoudapparatuur.com. Het adres is van een winkel van Expert, die niets met de website te maken heeft. Wie er iets bestelt, is zijn geld kwijt. De politie adviseert koopjesjagers om alleen bij bekende webwinkels te shoppen en anders eerst onderzoek te doen. Zeker als de aanbiedingen ’te mooi zijn om waar te zijn’.