Openbaar vervoer in Amsterdam steeds veiliger
Uit de Reizigersmonitor Sociale Veiligheid van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer blijkt dat in de stadsregio Amsterdam het aantal slachtoffers van een incident in het openbaar vervoer is gedaald van 59 in 2009 naar 26 in 2010 per 1000 reizigers.
De overlast is gedaald met 9 procent en het slachtofferschap van 5,5 naar 3,8 procent. De gemeente Amsterdam onderzoekt geregeld of reizigers zich veilig voelen (subjectieve veiligheid) en welke kans ze lopen om slachtoffer van een delict te worden (objectieve veiligheid). In 2006 lag het aantal slachtoffers aantal aanzienlijk hoger: 78 per 1000 reizigers. Reizigers geven de sociale veiligheid in het Amsterdams openbaar vervoer een 7,7.
In Amsterdam is sinds 2007 het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer (VOV) actief bestaande uit politiemensen en handhavers van de dienst Stadstoezicht. Hun voornaamste taak is toezicht houden en handhaven van de openbare orde. Het team VOV is herkenbaar aan hun gele jassen en houdt met grote regelmaat controles in tram, bus of metro. Hierbij wordt iedereen in het openbaar vervoer naar zijn identiteitsbewijs gevraagd en nagetrokken. Zo kan het team ook mensen aanhouden die gezocht worden. Met deze aanpak is het afgelopen jaar veel succes geboekt. Ook heeft het team VOV gezorgd voor een forse daling van het aantal gevallen van zakkenrollerij.
Steeds meer mensen vinden dat toezichthouders van vervoerders en handhavers van het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer zorgen voor een veiliger gevoel. 18 procent van de reizigers vermijdt echter toch wel eens een traject of tijdstip. Het gaat dus de goede kant op met de veiligheid, maar er blijft ruimte voor verbetering.