Opgepakte plofkrakers sloegen 21 keer toe in Duitsland
De vijf mannen die vorige week in Boskoop zijn gearresteerd, worden door de Duitse politie verdacht van het plegen van 21 plofkraken in vier jaar tijd. Hierbij hebben ze ‘enkele miljoenen euro’s’ buitgemaakt en een nog veel grotere schade veroorzaakt, zo schrijft het AD.
Op een persconferentie toonde de Duitse politie foto’s van de laatste plofkraak in Offenau, waarbij de pinautomaat compleet verwoest is. Volgens recherchehoofd Michael Graf von Moltke gingen de daders extreem gewelddadig te werk. Ze reden in een snelle Audi RS6, plaatsten explosieven in de automaten, lieten deze op afstand ontploffen en vluchtten dan met hoge snelheid naar Nederland. Deze methode werd kriskras door Duitsland herhaald.
Bij hun laatste kraak in Offenau werden de mannen bijna direct na de daad in Boskoop gearresteerd door de Nederlandse politie. De gearresteerden zijn Angelo M. (30), Hakim T. (36), Mohammed L. (37), Khalid T. (38) en Radouane T. (39). Vier van hen werden in een auto klemgereden, de vijfde werd elders opgepakt. Een van hen probeerde te vluchten en werd gebeten door een politiehond.
Groot netwerk
Tijdens huiszoekingen vonden agenten honderden bankbiljetten, mogelijk van hun laatste plofkraak. Ook werden valse kentekenplaten en explosief flitspoeder aangetroffen. De politie vermoedt dat dit poeder, afkomstig uit illegaal vuurwerk, werd gebruikt om de automaten op te blazen. De snelle Audi RS6 bleek cruciaal voor hun werkwijze, aldus Graf von Moltke.
De Duitse politie vermoedt dat de vijf mannen deel uitmaken van een groot netwerk van 300 tot 400 criminelen die zich bezighouden met plofkraken in Duitsland. Door strenge maatregelen in Nederland, zoals het afsluiten van pinautomaten en het beveiligen van geldcassettes, zijn veel criminelen uitgeweken naar Duitsland.
De intensieve samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse politie leidde tot een afname van het aantal plofkraken. In recordjaar 2022 werden 442 plofkraken geregistreerd, maar vorig jaar daalde dit naar 367. Dit jaar zijn in het eerste kwartaal nog 56 automaten leeggeroofd, een daling vergeleken met 120 in dezelfde periode vorig jaar. Duitse en Nederlandse rechercheurs werken nauw samen om de criminelen aan te pakken en overleggen met banken om pinautomaten beter te beveiligen.