Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seris

Sequrix

Eizo

Crown Security Services

Advancis

SMC Alarmcentrale

CardAccess

Paxton

Centurion

ADI

SmartCell

Regio Control Veldt

Securitas

HID

NetworxConnect

Oribi ID Solutions

Paraat

RoSecure

2N

VideoGuard

VAIBS

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

VBN

CSL

Akuvox

Alarm Meldnet

Unii

Optex

Top Security

GFT

Brivo

CDVI

BHVcertificaat.online

Alphatronics

Avigilon Alta

SOBA

Lobeco

Bydemes

VVNL

HD Security

Service Centrale Nederland

Trigion

Traka ASSA ABLOY

Kiwa

ASIS

IDIS

Secusoft

NIBHV

20face

ASSA ABLOY

Ajax Systems

Nimo Dog Security

Seagate

Dero Security Products

Connect Security

ARAS

Hikvision

Gold-IP

Uniview

VEB

Genetec

Milestone

PG Security Systems

DZ Technologies

G4S

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

Network Optix

Nenova

Nimo Drone Security

SmartSD

Multiwacht

Add Secure

EAL

Bosch Security Systems

i-Pro

Explicate

OSEC

Masset Solutions

Opgepakte plofkrakers sloegen 21 keer toe in Duitsland

25 juni 2024
Redactie
06:11

De vijf mannen die vorige week in Boskoop zijn gearresteerd, worden door de Duitse politie verdacht van het plegen van 21 plofkraken in vier jaar tijd. Hierbij hebben ze ‘enkele miljoenen euro’s’ buitgemaakt en een nog veel grotere schade veroorzaakt, zo schrijft het AD.

Op een persconferentie toonde de Duitse politie foto’s van de laatste plofkraak in Offenau, waarbij de pinautomaat compleet verwoest is. Volgens recherchehoofd Michael Graf von Moltke gingen de daders extreem gewelddadig te werk. Ze reden in een snelle Audi RS6, plaatsten explosieven in de automaten, lieten deze op afstand ontploffen en vluchtten dan met hoge snelheid naar Nederland. Deze methode werd kriskras door Duitsland herhaald.
Bij hun laatste kraak in Offenau werden de mannen bijna direct na de daad in Boskoop gearresteerd door de Nederlandse politie. De gearresteerden zijn Angelo M. (30), Hakim T. (36), Mohammed L. (37), Khalid T. (38) en Radouane T. (39). Vier van hen werden in een auto klemgereden, de vijfde werd elders opgepakt. Een van hen probeerde te vluchten en werd gebeten door een politiehond.

Groot netwerk
Tijdens huiszoekingen vonden agenten honderden bankbiljetten, mogelijk van hun laatste plofkraak. Ook werden valse kentekenplaten en explosief flitspoeder aangetroffen. De politie vermoedt dat dit poeder, afkomstig uit illegaal vuurwerk, werd gebruikt om de automaten op te blazen. De snelle Audi RS6 bleek cruciaal voor hun werkwijze, aldus Graf von Moltke.
De Duitse politie vermoedt dat de vijf mannen deel uitmaken van een groot netwerk van 300 tot 400 criminelen die zich bezighouden met plofkraken in Duitsland. Door strenge maatregelen in Nederland, zoals het afsluiten van pinautomaten en het beveiligen van geldcassettes, zijn veel criminelen uitgeweken naar Duitsland.
De intensieve samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse politie leidde tot een afname van het aantal plofkraken. In recordjaar 2022 werden 442 plofkraken geregistreerd, maar vorig jaar daalde dit naar 367. Dit jaar zijn in het eerste kwartaal nog 56 automaten leeggeroofd, een daling vergeleken met 120 in dezelfde periode vorig jaar. Duitse en Nederlandse rechercheurs werken nauw samen om de criminelen aan te pakken en overleggen met banken om pinautomaten beter te beveiligen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

SequriX

Suricat

Seagate

Wordt een partner