Opleiding ‘Aanpak Ondermijnende Criminaliteit

De vijfdaagse opleiding ‘Aanpak Ondermijnende Criminaliteit – Informatiegestuurd Samenwerken’ van Platform Openbare Orde & Veiligheid richt zich op de vraag hoe informatie rechtmatig en doelmatig gedeeld kan worden met partners om effectief te kunnen ingrijpen. Deelnemers krijgen inzicht in de aard en omvang van ondermijnende criminaliteit, de betrokken actoren en de meest effectieve interventiestrategieën.
Ondermijnende criminaliteit vormt een groeiend probleem voor overheden, bedrijven en burgers. De integriteit van de samenleving komt hierdoor onder druk te staan, en de directe woon-, werk- en leefomgeving wordt bedreigd. Gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Regionale Informatie- en Expertise Centra en Omgevingsdiensten werken samen om deze vorm van criminaliteit effectief te bestrijden. Dit vraagt om een gecombineerde inzet van strafrechtelijke, bestuursrechtelijke, privaatrechtelijke en fiscale middelen. Een sterke gezamenlijke informatiepositie is essentieel om gerichte en samenhangende interventies te kunnen uitvoeren.
Theorie en praktijk
De opleiding combineert theorie met praktijkvoorbeelden en vaardigheidstrainingen. Deelnemers leren hoe informatiegestuurd werken bijdraagt aan een effectieve aanpak van georganiseerde criminaliteit en welke beproefde interventies barrières kunnen opwerpen of criminaliteit kunnen bestrijden. Daarnaast biedt de opleiding methodieken om informatie te analyseren en verantwoord beleid te ontwikkelen. Door het uitwisselen van kennis en ervaringen met vakgenoten kunnen deelnemers hun inzichten direct in de praktijk brengen.
De opleiding vindt plaats op vijf dinsdagen in juni en juli 2025 bij het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn. Deelname kost €3000 (exclusief btw), en er is ook een incompany-optie beschikbaar. Voor meer informatie en inschrijving kan contact worden opgenomen met Frank van Summeren via [email protected] of 06-15259534.