Opleiding Beveiliger 2 zeer goed beoordeeld
Onderzoeksbureau AO Consult heeft in opdracht van de Stichting Opleidingsfonds Beveiligingsbranche (SOBB), Stichting Vakexamens Particuliere Beveiliging (SVPB) en ECABO de afgelopen maanden een kwalitatief en kwantitatief evaluatieonderzoek gedaan naar de ervaringen van werkgevers, KBD-adviseurs en examenkandidaten met de opleiding Beveiliger MBO-niveau 2 welke augustus 2002 is gestart.
Ruim 60% van de gediplomeerde beveiligers is werkzaam met een door bijzondere wetten erkend, legitimatiebewijs beveiliger. De overigen kunnen ?f ander werk zijn gaan doen ?f werken bij overheidsorganisaties die speciaal toegewezen zijn om beveiligingstaken te verrichten, zoals de Koninklijke Marechaussee en de Landmacht.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de opleiding Beveiliger als zeer goed wordt beoordeeld. Zo raadt 89% van de deelnemers de opleiding aan vrienden, familie of kennissen aan.
Het slagingspercentage van aspirant-beveiligers is 69%. Het slagingspercentage ligt beduidend hoger voor aspirantbeveiligers die de beroepspraktijkvorming bij particuliere beveiligingsbedrijven hebben gedaan. De slaag- en baankansen zijn relatief laag voor schoolbegeleidingsdienten: de gemiddelde baankans is 34% tegenover 71% bij overige leerbedrijven. Het lijkt erop dat schoolbeveiligings-diensten nu als ?vangnet? functioneren voor aspirant-beveiligers die geen leerplaats kunnen vinden bij ?gewone? leerbedrijven. Het gaat overigens vaak om een selecte groep aspirant-beveiligers die vanwege individuele kenmerken, zoals een gebrek aan bepaalde vaardigheden of levenservaring, geen ?gewone? leerplaats hebben gevonden.
De bedrijven werken veelal samen met enkele vaste onderwijsinstellingen. De onderwijsinstellingen zijn niet erg betrokken bij de beroepspraktijkvorming in het bedrijf. De aspirantbeveiliger wordt in de praktijk vooral begeleid door de praktijkopleider, een deel wordt echter geheel niet voorbereid op het examen. De bedrijven zijn positief over de wijze en het niveau van het SVPB-examen, men hecht ook belang aan een apart theorie-examen; wel is men van oordeel dat de aanmeldingsprocedure, vooral voor het praktijkexamen, verkort zou moeten worden. De aansluiting op de praktijk kan verder verbeterd, met name als het gaat om de specialisaties in de branche zoals mobiele surveillance, luchtvaartbeveiliging en alarmcentrales.
De specialisaties in de opleiding Beveiliger, namelijk persoonsbeveiliger, mobiel surveillant en winkelsurveillant, worden weinig gevolgd. Bedrijven zijn niet geneigd om beveiligers specialisatie-opleidingen te laten volgen na de opleiding Beveiliger, behalve als het voor het werk verplicht is zoals in de detailhandel waar de specialisatie winkelsurveillance gevraagd wordt. De lesstof wordt nog wat star gebruikt en bepaalde onderdelen zoals ICT kunnen meer competentiegericht worden aangeleerd.
Het praktijkleren in de beveiliging is de laatste jaren kwalitatief sterk verbeterd, mede door de advisering en controle van de KBD-adviseurs. Naar de toekomst toe verwacht men van KBD-adviseurs nog meer proactief optreden.
Het volledige onderzoeksrapport is te bestellen via het SOBB.