Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hanwha Vision Europe

Optex

2N

CDVI

Trigion

Multiwacht

Eagle Eye Networks

HD Security

Oribi ID Solutions

RoSecure

Explicate

Alphatronics

IDIS

Regio Control Veldt

SmartSD

ASSA ABLOY

Traka ASSA ABLOY

Nenova

Paraat

CardAccess

Crown Security Services

VVNL

Securitas

Service Centrale Nederland

SmartCell

VideoGuard

Bydemes

Kiwa

NIBHV

Masset Solutions

Advancis

PG Security Systems

Brivo

ADI

Nimo Dog Security

SMC Alarmcentrale

CSL

SOBA

NetworxConnect

Unii

Avigilon Alta

ASIS

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

VEB

G4S

Ajax Systems

Milestone

Seagate

OSEC

Nimo Drone Security

Akuvox

Sequrix

Centurion

Secusoft

Connect Security

Alarm Meldnet

Uniview

Add Secure

Lobeco

Paxton

DZ Technologies

Dero Security Products

Eizo

EAL

Seris

20face

ARAS

i-Pro

GFT

VBN

Bosch Security Systems

Hikvision

VAIBS

BHVcertificaat.online

JMB Groep

HID

Top Security

Genetec

Opleiding Beveiliger 2 zeer goed beoordeeld

26 augustus 2006
Redactie
21:13

Onderzoeksbureau AO Consult heeft in opdracht van de Stichting Opleidingsfonds Beveiligingsbranche (SOBB), Stichting Vakexamens Particuliere Beveiliging (SVPB) en ECABO de afgelopen maanden een kwalitatief en kwantitatief evaluatieonderzoek gedaan naar de ervaringen van werkgevers, KBD-adviseurs en examenkandidaten met de opleiding Beveiliger MBO-niveau 2 welke augustus 2002 is gestart.


Ruim 60% van de gediplomeerde beveiligers is werkzaam met een door bijzondere wetten erkend, legitimatiebewijs beveiliger. De overigen kunnen ?f ander werk zijn gaan doen ?f werken bij overheidsorganisaties die speciaal toegewezen zijn om beveiligingstaken te verrichten, zoals de Koninklijke Marechaussee en de Landmacht.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de opleiding Beveiliger als zeer goed wordt beoordeeld. Zo raadt 89% van de deelnemers de opleiding aan vrienden, familie of kennissen aan.

Het slagingspercentage van aspirant-beveiligers is 69%. Het slagingspercentage ligt beduidend hoger voor aspirantbeveiligers die de beroepspraktijkvorming bij particuliere beveiligingsbedrijven hebben gedaan. De slaag- en baankansen zijn relatief laag voor schoolbegeleidingsdienten: de gemiddelde baankans is 34% tegenover 71% bij overige leerbedrijven. Het lijkt erop dat schoolbeveiligings-diensten nu als ?vangnet? functioneren voor aspirant-beveiligers die geen leerplaats kunnen vinden bij ?gewone? leerbedrijven. Het gaat overigens vaak om een selecte groep aspirant-beveiligers die vanwege individuele kenmerken, zoals een gebrek aan bepaalde vaardigheden of levenservaring, geen ?gewone? leerplaats hebben gevonden.

De bedrijven werken veelal samen met enkele vaste onderwijsinstellingen. De onderwijsinstellingen zijn niet erg betrokken bij de beroepspraktijkvorming in het bedrijf. De aspirantbeveiliger wordt in de praktijk vooral begeleid door de praktijkopleider, een deel wordt echter geheel niet voorbereid op het examen. De bedrijven zijn positief over de wijze en het niveau van het SVPB-examen, men hecht ook belang aan een apart theorie-examen; wel is men van oordeel dat de aanmeldingsprocedure, vooral voor het praktijkexamen, verkort zou moeten worden. De aansluiting op de praktijk kan verder verbeterd, met name als het gaat om de specialisaties in de branche zoals mobiele surveillance, luchtvaartbeveiliging en alarmcentrales.

De specialisaties in de opleiding Beveiliger, namelijk persoonsbeveiliger, mobiel surveillant en winkelsurveillant, worden weinig gevolgd. Bedrijven zijn niet geneigd om beveiligers specialisatie-opleidingen te laten volgen na de opleiding Beveiliger, behalve als het voor het werk verplicht is zoals in de detailhandel waar de specialisatie winkelsurveillance gevraagd wordt. De lesstof wordt nog wat star gebruikt en bepaalde onderdelen zoals ICT kunnen meer competentiegericht worden aangeleerd.
Het praktijkleren in de beveiliging is de laatste jaren kwalitatief sterk verbeterd, mede door de advisering en controle van de KBD-adviseurs. Naar de toekomst toe verwacht men van KBD-adviseurs nog meer proactief optreden.

Het volledige onderzoeksrapport is te bestellen via het SOBB.

Link: www.sobb.nlpraat mee over dit onderwerp

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner