Opnieuw Belgische ziekenhuizen getroffen door ransomware

Een aantal Belgische ziekenhuizen, behorend tot de zorggroep Vivalia, kan als gevolg van een aanval met ransomware voorlopig geen geplande operaties uitvoeren. De criminelen zeggen grote hoeveelheden gegevens buitgemaakt te hebben. Die worden gepubliceerd als Vivalia niet met geld over de brug komt.

De ethische code om geen zorginstellingen aan te vallen, lijkt niet door alle cybercriminelen gerespecteerd te worden. In België is inmiddels twee derde van alle ziekenhuizen door cyberaanvallen getroffen. Deze week waren de instellingen van de zorggroep Vivalia aan de beurt. Een groot deel van het bedrijfsproces kwam daardoor lam te liggen. Alle capaciteit die nog over is, wordt ingezet voor spoedeisende hulp.

Nieuwe computers
De groep beheert zes ziekenhuizen. Men zegt niet op de eisen van de criminelen in te zullen gaan, ondanks dat herstel van de ICT mogelijk maanden gaat duren. De zorggroep zelf zegt inmiddels nieuwe computers te hebben aangeschaft en dat men druk bezig is met het herstel van de ICT-omgeving. Vivalia werd getroffen door de Lockbit-ransomware, die het computernetwerk volledig onbruikbaar maakt. Voordat dit gebeurde hebben de criminelen naar eigen zeggen 400 GB aan data buitgemaakt. Die worden volgende week openbaar gemaakt, tenzij er betaald wordt. Er zijn geen mededelingen gedaan over de hoogte van het gevraagde losgeld.

Deel dit artikel via: