Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eagle Eye Networks

Centurion

Trigion

VBN

Secusoft

Brivo

2N

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

HID

i-Pro

ADI

Uniview

Bydemes

Avigilon Alta

CDVI

Hanwha Vision Europe

Connect Security

Gold-IP

SmartSD

Network Optix

G4S

Seagate

NetworxConnect

CardAccess

VideoGuard

Paraat

VVNL

SmartCell

EAL

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

Securitas

Top Security

Paxton

OSEC

Dero Security Products

ASIS

Ajax Systems

Sequrix

IDIS

Alphatronics

Crown Security Services

Kiwa

Explicate

Lobeco

Oribi ID Solutions

Add Secure

PG Security Systems

ARAS

Hikvision

Genetec

VEB

SMC Alarmcentrale

Advancis

DZ Technologies

VAIBS

Optex

Multiwacht

Akuvox

ASSA ABLOY

Traka ASSA ABLOY

Milestone

Unii

Regio Control Veldt

Nenova

20face

Seris

Alarm Meldnet

SOBA

CSL

Aritech

NIBHV

HD Security

Eizo

Opnieuw discussie over behoud luchtalarm

1 mei 2023
Redactie
08:37

Zoals (bijna) elke eerste maandag van de maand wordt het luchtalarm weer getest. De vraag is elke keer weer hoe lang nog. Het in standhouden van de sirenes kost zo’n tien miljoen euro per jaar, terwijl er een alternatief is in de vorm van NL-Alert. Beide systemen hebben echter hun voor- en nadelen.

In 2012 is NL-Alert ingevoerd om mensen in een bepaald gebied of het hele land te waarschuwen bij gevaar. Het werkt via de mobiele netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile en biedt daardoor een hoge mate van betrouwbaarheid. Een voordeel ten opzichte van het traditionele ‘luchtalarm‘ is dat een boodschap meegestuurd kan worden, zodat mensen weten hoe zij op het alarm moeten reageren. Een nadeel is dat mensen niet altijd hun telefoon binnen handbereik hebben en dus het alarm kunnen missen. Ook kunnen de telecomnetwerken uitvallen als gevolg van de ramp waarvoor gewaarschuwd wordt. De kans dat dit gebeurt is overigens klein. Ze hebben batterijen die bij een stroomstoring nog vier uur voor elektriciteit zorgen.

Voor- en tegenstanders
Het ‘luchtalarm’ stamt uit het begin van de jaren vijftig en is in 1998 gemoderniseerd. De op hoge masten gemonteerde sirenes kunnen bij stroomuitval nog zeven dagen autonoom functioneren en zijn vrijwel overal in bewoond gebied hoorbaar. Na 25 jaar is echter ook het ‘nieuwe’ systeem aan vervanging toe. Eigenlijk zou het in 2019 al worden uitgefaseerd, maar dat gebeurde niet omdat er nog problemen met NL-Alert waren. Volgens het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) zijn die problemen intussen opgelost en zijn ook voldoende mensen bekend met het systeem. Op nieuwe telefoons is het standaard geactiveerd. Daarmee zou het dure en door de tijd achterhaalde systeem van sirenes afgeschaft kunnen worden. Toch is niet iedereen het daarmee eens. Volgens tegenstanders zijn er nog altijd veel mensen zonder mobiele telefoon. De sirenes geven weliswaar weinig andere informatie dan dat er ‘iets’ aan de hand is, maar mensen zouden dan zelf wel via internet, radio of televisie naar informatie gaan zoeken. De instructie is om ramen en deuren te sluiten en de radio of tv aan te zetten, maar niet bekend is hoeveel procent van de bevolking daarvan op de hoogte is.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Suricat

Aritech

Videoguard

SequriX

Seagate

Wordt een partner