Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Explicate

SMC Alarmcentrale

SmartCell

ARAS

VVNL

NIBHV

Uniview

G4S

Gold-IP

Akuvox

Advancis

Eizo

Brivo

Multiwacht

Top Security

Oribi ID Solutions

Eagle Eye Networks

Genetec

Add Secure

Bosch Security Systems

Connect Security

Milestone

Secusoft

Hikvision

Alphatronics

SmartSD

2N

Nimo Dog Security

Seris

Trigion

Nenova

Optex

CardAccess

HD Security

GFT

Centurion

Bydemes

20face

CDVI

Seagate

VEB

VAIBS

Nimo Drone Security

i-Pro

Masset Solutions

EAL

IDIS

CSL

DZ Technologies

ASIS

De Beveiligingsjurist

ADI

SOBA

Avigilon Alta

VBN

Kiwa

OSEC

NetworxConnect

Paxton

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

ASSA ABLOY

RoSecure

HID

Regio Control Veldt

Crown Security Services

Lobeco

Ajax Systems

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

Sequrix

Unii

Paraat

BHVcertificaat.online

Dero Security Products

JMB Groep

Securitas

Opslagboxen populair voor verbergen illegale waar

31 augustus 2020
Redactie
06:58

Volgens de taskforce Mobiel Banditisme zijn bedrijven die opslagruimtes verhuren populair bij criminelen, die er veilig drugs, wapens en nagemaakte kleding kunnen opbergen. Dit kwam aan het licht, nadat de politie in Brabant kentekens had genoteerd van huurders. Een kwart hiervan stond geregistreerd.

Volgens Nieuwsuur, dat van de taskforce een rapport heeft ontvangen, zijn de opslagboxen soms tot de nok toe gevuld met spullen van en voor criminelen. Het gaat dan onder andere om zware automatische wapens, illegale kleding of grondstoffen voor drugsproductie. Een controle bij opslagboxen in de regio Brabant leerde dat een kwart van de huurders bekend is bij de politie. Dit werd vastgesteld bij een bedrijf dat geen al te beste reputatie heeft bij justitie. Maar later bleek ook bij een vestiging van een landelijke keten dat een kwart van de bezoekers een strafblad heeft.

Geen screening
Het onderzoek is uitgevoerd door Bureau Beke. De aan dit onderzoeksbureau verbonden criminoloog Henk Ferwerda zegt verbaasd te zijn dat de criminelen ook gebruik maken van gerenommeerde, landelijk opererende ketens van opslagbedrijven. Die vragen huurders weliswaar om een identiteitsbewijs, maar voeren verder geen screening uit en bemoeien zich niet met wat er in hun gebouw wordt opgeslagen.
Bureau Beke heeft de controles laten uitvoeren door de politie, boa’s en gemeenten. Van de 25 onderzochte opslagbedrijven bleken er 22 criminele huurders te hebben. Er werd ook onderzocht wat er zoal werd opgeslagen. Daarbij werden onder andere grondstoffen voor mdma en crystal meth aangetroffen. Maar ook kilo’s goud en voor bijna een ton aan contanten werden in een opslagbox bewaard.

Explosiegevaar
De opslaggebouwen staan meestal op industrieterreinen, maar er worden ook garageboxen in woonwijken gebruikt voor onder andere opslag van chemische materialen, die bij brand een explosie kunnen veroorzaken. Zes clusters van garageboxen werden onderzocht en in vier daarvan werd illegale waar aangetroffen.
De verhuurders zeggen tegen Nieuwsuur dat zij graag willen voorkomen dat er illegale spullen in hun gebouwen worden opgeslagen, maar dat dit moeilijk is omdat zij geen medewerking van de overheid krijgen. Binnen de wetgeving is het probleem volgens hen niet goed aan te pakken. Een van de verhuurders zou al blij zijn als hij de naam van nieuwe huurders kan doorgeven aan de overheid en dat die dan meteen ‘ja’ of ‘nee’ zegt. Nu kunnen zij niet nagaan of zij met een crimineel te doen hebben, terwijl zij wel het risico lopen dat de gemeente hun bedrijf sluit.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Videoguard

SequriX

Suricat

Wordt een partner