Opstelten geeft startschot Buurtauto’s Stop Woninginbraken
Op donderdag 10 juli kwam minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten op werkbezoek naar Hoorn. Aanleiding is de start van het project ‘Buurtauto Stop Woninginbraken”, dat voortkomt uit een samenwerking tussen de 38 gemeenten in Noord-Holland, politie, OM en andere veiligheidspartners.
De financiële ondersteuning voor dit project is afkomstig van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het Buurtautoproject is één van de initiatieven die de veiligheidspartners in de Eenheid Noord-Holland ondernemen in hun gezamenlijke strijd tegen woninginbraken.
Van juli tot en met december 2014 rijden er drie buurtauto’s met preventiemedewerkers rond, 1 buurtauto per politiedistrict in Noord-Holland. Zij bezoeken buurten waar veel woninginbraken plaatsvinden en geven bewoners gratis voorlichting over hoe zij een woninginbraak kunnen voorkomen, hoe zij verdachte situaties in hun buurt kunnen herkennen en hoe dan te handelen. Het project is gestart vanuit de integrale aanpak woninginbraken in Noord-Holland. Het project heeft drie doelen : beter beveiligde woningen, het vergroten van de meldingsbereidheid onder burgers en meer bewustzijn over het woongedrag en maatregelen die bewoners zelf kunnen treffen om de kans op en inbraak te verkleinen. Tijdens het werkbezoek kon minister Opstelten met eigen ogen zien hoe de preventieteams te werk gaan.
Een gezamenlijke aanpak van de overheid met hulp van burgers wordt steeds belangrijker. De buurtauto wordt daarom ingezet in wijken en buurten waar veel wordt ingebroken. Wat de politie een hotspot gerichte inzet noemt. Daarbij is er speciale aandacht voor het verschijnsel dat inbrekers terugkeren naar hetzelfde adres of naar een adres in de directe omgeving Ten minste 20 procent van de slachtoffers van een woninginbraak krijgt opnieuw te maken met een woninginbraak of poging tot inbraak. De inbreker kent onder andere de buurt, vluchtroutes en het type woningen waardoor hij terugkomt. Mensen zijn zich hier vaak niet van bewust, terwijl het treffen van maatregelen juist dan belangrijk is. De gemeente Hoorn is een van de 38 gemeenten die meedoet aan dit project. Voor de uitvoering van het project worden preventieadviseurs van ISA Security ingezet.
“Het aantal woninginbraken daalde in Hoorn de afgelopen jaren licht, maar het zijn er nog steeds te veel. Zeker als je bedenkt wat voor een impact een inbraak op mensen heeft”, aldus burgemeester Onno van Veldhuizen. “Bewoners hebben een veilige woning voor een groot deel zelf in de hand. Op deze manier hopen wij hen te helpen bij wat zij zelf kunnen doen om een inbraak te voorkomen. Uiteindelijk is dat vele malen effectiever dan de opsporing achteraf.”
Minister Ivo Opstelten is vooral gecharmeerd van de hotspot-aanpak.”Dat is in mijn ogen een mooie, in potentie zeer effectieve aanvulling op de activiteiten die politie, OM, gemeenten en andere partners al ondernemen in het kader van de integrale aanpak woninginbraken. Ik heb er dan ook goede verwachtingen van”, zo liet hij aan het slot van zijn bezoek aan Hoorn weten