Opvolger aso-azc’s nog altijd geen succes
De helft van alle asielzoekers in de Handhaving- en Toezichtlocatie (HTL) in Hoogeveen, neemt voor het voltooien van hun straf de benen. Dat meldt De Telegraaf. Waar de raddraaiers naartoe gaan is niet bekend, want ze zijn niet welkom in reguliere asielzoekerscentra.
De locatie is sinds februari in gebruik en is bedoeld voor asielzoekers die overlast veroorzaken. Er zijn tot nu toe 110 asielzoekers geplaatst, maar daarvan is de helft inmiddels vertrokken omdat zij volgens locatieleider Klaas van der Veen vonden dat zij te weinig bewegingsvrijheid hadden. Het is niet bekend waar de asielzoekers naar toe gaan. Misschien naar het buitenland of naar een illegaal verblijf. Het gaat overigens niet om personen die misdrijven hebben gepleegd. Asielzoekers worden naar de HTL overgeplaatst als zij keer op keer overlast veroorzaken in of rond een gewoon asielzoekerscentrum. Bijvoorbeeld als zij medewerkers bedreigen of intimideren. Voorheen werden dit soort personen, veelal mannen van tussen de 20 en 35 jaar, afkomstig uit veilige landen en daarom kansloos voor een verblijfsvergunning, in een zogeheten aso-azc geplaatst, maar dat systeem bleek niet te werken.
Beveiliging
Ook de locatie in Hoogeveen was voorheen een ‘aso-azc’. Maar net als in Amsterdam lukte het er niet om de bewoners in het gareel te houden. In de vorm van de Handhaving- en Toezichtlocatie wordt een nieuwe poging gewaagd in de voormalige gevangenis De Grittenborgh. Twee gewapende boa’s zijn belast met de beveiliging van het complex. Inmiddels zijn er nog maar dertig bewoners. Zij verblijven er vijf tot dertien weken als straf voor gepleegd wangedrag in andere azc’s. Bij aankomst blijkt volgens De Telegraaf niet zelden dat de asielzoekers wapens en drugs bij zich hebben. De HTL is geen gevangenis. Bewoners kunnen zich binnen het complex vrij bewegen. Wie overlast veroorzaakt, wordt tijdelijk in een ’time-outkamer’ opgesloten. Tijdens het bezoek van De Telegraaf waren die alle vijf bezet. Soms heeft een verblijf in de HTL een positief effect op de asielzoekers, maar het is volgens Van der Veen ook wel gebeurd dat iemand na één dag alweer terugkeerde, omdat hij een medewerker van het reguliere azc had bedreigd.
Het volledige artikel is hier te lezen.