Over honden, drones, digitale identiteit en afwijkend gedrag

De snelste manier om een vrachtwagen te controleren op drugs of explosieven is nog altijd een hond. Drones kunnen tegenwoordig volledig autonoom een surveillance uitvoeren. En wie zich met opsporing bezighoudt, kan maar beter oppassen met sociale media. Dat werd duidelijk tijdens de donderdag gehouden security-sessie van Jan van Toorn.

Voor de circa 90 deelnemers was het prettig om weer eens een live evenement mee te maken. Dat kon omdat de locatie in Ridderkerk over een overdekte tuin beschikt, waar men met twee meter onderlinge afstand veilig aan symposia kan deelnemen. Zoals gebruikelijk waren er weer vier sprekers met uiteenlopende onderwerpen. Linda Boeijen van Diagnose, een onderdeel van beveiligingsbedrijf ICTS Europe, vertelde over de training en inzet van geurhonden. Deze worden getraind om drugs, explosieven en andere smokkelwaar te detecteren. Volgens de methode RasCargo wordt uit een vrachtwagen of container wat lucht gezogen en opgevangen in een filter. De hond geeft een signaal als het filter geursporen van verboden middelen bevat. Volgens Boeijen werkt dit veel sneller en efficiënter dan wanneer manueel in de lading moet worden gezocht. Het bedrijf is inmiddels actief in achttien landen met 360 honden en 320 begeleiders.

Sociale media
Onderzoekster Nadine Werkhoven van recherchebureau Pinkerton vertelde hoe sociale media haar van dienst kunnen zijn bij onderzoeken, maar ook hoe die haar in gevaar kunnen brengen. Zo is er het risico dat een betrapte fraudeur na zijn veroordeling bij haar verhaal gaat halen. Als dan via sociale media eenvoudig haar woonadres is te achterhalen, wordt dat wel erg makkelijk gemaakt. Veel mensen zijn voorzichtig met wat zij op sociale media posten, maar Werkhoven weet als specialist toch altijd wel via allerlei omwegen aan waardevolle informatie te komen. Niet door computers te hacken, maar door simpelweg in open bronnen te zoeken. Open source intelligence wordt dat genoemd. “Criminelen doen dat ook”, waarschuwde de onderzoekster. “Dus als je risico loopt, mag je je afvragen of je digitale identiteit goed beveiligd is. Wat vind je zoal als je via Google naar jezelf zoekt? We doen veel om ons fysiek te beschermen, maar digitale bescherming is net zo belangrijk. Let daarbij ook op wat anderen over jou op internet zetten!” Pinkerton neemt dit soort zaken mee als het gevraagd wordt personen te beschermen.

Afwijkend gedrag
Tegenwoordig is wel duidelijk dat beter op afwijkend gedrag kan worden gelet dan op het uiterlijk van mensen. Dick Drent van ISEG Consultancy, Advice & Investigations is een specialist op dit gebied en verving daarom Frank van der Linden van de NCTV, die vanwege onderzoek naar de aanslag op Peter R. de Vries verhinderd was. Het signaleren van afwijkend gedrag wordt gebruikt om incidenten beheersbaar te maken voordat er schade ontstaat. Eenvoudig is dit bepaald niet. Er bestaan gespecialiseerde opleidingen waarbij geleerd wordt om de verschillende fasen van een criminele planningscyclus te herkennen. Een extra uitdaging is dat het gedrag beïnvloed wordt door onder andere de locatie, de tijd en de cultuur. Drent toonde met een filmpje hoe het fout kan gaan. Een lid van een Observatie Team van de politie liep in gaten toen hij aan het werk was in de beruchte wijk Kanaleneiland in Utrecht. Het ging om zijn manier van lopen. Die werd door buurtbewoners als ‘afwijkend’ beschouwd, waarna hij zich snel uit de voeten moest maken. Het helpt volgens Drent als je niet als agent of beveiliger denkt, maar als crimineel. “Kijk ook goed naar wat normaal is en gedraag je daarnaar! Concentreer je vervolgens op wat het ergste is wat er kan gebeuren en hoe de tegenstander te werk kan gaan. Negeer daarbij geen enkel signaal. Als blijkt dat mensen jou negeren, ben je als observant goed bezig.”

Autonome drones
Algemeen directeur Jasper Weijman van Bavak vertelde over de nieuwe Europese regelgeving voor drones die inzet van ‘vliegende camera’s’ vereenvoudigt. Zo is het niet langer vereist dat een dronepiloot zicht houdt op zijn toestel. Dat maakt de inzet mogelijk van een autonome drone, die op basis van geografische informatie automatisch surveillancerondes vliegt of op een alarmlocatie afgaat om die vanuit de lucht te bekijken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van warmtebeeldcamera’s en optische camera’s. Dennis Kromhout van Bavak legde uit dat de vliegende camera gewoon geïntegreerd kan worden in een VMS als Genetec Security Center of Milestone XProtect. De centralist in de videotoezichtcentrale hoeft geen dronepiloot te zijn. Onder de naam SkEYEtech levert Bavak een complete oplossing met een drone die vanuit een beveiligde behuizing binnen 30 seconden opstijgt en vervolgens met zo’n 50km/u 25 minuten achtereen kan vliegen om vervolgens automatisch terug te keren. Alles is meervoudig redundant uitgevoerd, de besturing is versleuteld en loopt via meerdere frequenties en voor uiterste noodgevallen heeft het apparaat een parachute. De inzet is mogelijk tot zelfs windkracht 7. Bavak werkt samen met Public Air Services dat ervoor zorgt dat de inzet aan alle regelgeving voldoet.

Organisator Jan van Toorn.

Deel dit artikel via: