Overheid aansprakelijk gesteld voor doodsteken gevangene

De Nederlandse Overheid is door het gerechtshof in Den Haag aansprakelijk gesteld voor het doodsteken van gevangene Kamal Aamari door medegevangene Oswald D. in de gevangenis in Nieuwegein. D. had volgens de rechter vanwege zijn gewelddadig verleden nooit in een reguliere afdeling mogen zitten.

Oswald D. had al tweemaal eerder geprobeerd medegevangenen met scherpe voorwerpen te vermoorden. Dat gebeurde in de gevangenissen van Veenhuizen en Zwaag. Ook heeft hij in Nieuwegein een medegevangene met een stok geslagen. Verder zijn er tal van incidenten met bewaarders geweest. Tijdens het gevecht met Aamari stak D. hem met een scherp gemaakt mes in de hartstreek, waarop het slachtoffer overleed.

Gerechtigheid
De nabestaanden van Aamari startten een rechtszaak. Zij wilden dat de overheid zou erkennen dat er fouten waren gemaakt met de plaatsing van D. in Nieuwegein. Dat er fouten zijn gemaakt vond het hof voldoende aannemelijk. Aamari zou nog hebben geleefd, als D. onder een zwaarder regiem met continu toezicht zijn celstraf van 15 jaar had moeten uitzitten. Ook verweet de rechter de overheid dat de medewerkers van de gevangenis onvoldoende waren geïnformeerd over het verleden van D. in andere gevangenissen. Het is volgens de advocaat van de familie van Aamari voor het eerst dat de overheid aansprakelijk wordt gesteld wegens door een gevangenis gemaakte fouten. De familie krijgt overigens geen schadevergoeding, maar dat was volgens de advocaat ook niet de intentie. “Nu vaststaat dat de Staat aansprakelijk is, voelt dat voor mijn cliënten als gerechtigheid”, zei hij tegen De Telegraaf.

Deel dit artikel via: