Overheid breidt NL-Alert uit
De overheid wil NL-Alert verder ontwikkelen en onderzoekt welke extra systemen nodig zijn om de betrouwbaarheid van het alarmeringssysteem te vergroten. Eerder dit jaar kondigde de toenmalige minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz, aan dat het kabinet van plan is om het luchtalarm eind 2025 te vervangen door NL-Alert, aangezien dit systeem een groter bereik heeft en goedkoper is in onderhoud.
Desondanks nam de Tweede Kamer een motie aan om het luchtalarm te behouden. In reactie op deze motie zijn twee onderzoeken gestart. Samen met het ministerie van Defensie bekijkt het ministerie van Justitie en Veiligheid wat de gevolgen van hybride oorlogsvoering zijn voor het alarmeringssysteem in Nederland en of NL-Alert in dergelijke gevallen toereikend is. Ook wordt onderzocht wat er nodig is op hoog risicolocaties. De resultaten van deze onderzoeken worden in de loop van het jaar verwacht.
Toekomstbestendig maken
In de begroting wordt benadrukt dat NL-Alert verder wordt doorontwikkeld om de samenleving effectief te waarschuwen bij rampen of crises. Het bereik van NL-Alert ligt inmiddels op 92 procent van de Nederlandse bevolking, maar het ministerie onderzoekt of aanvullende systemen nodig zijn om de redundantie, ofwel de betrouwbaarheid en back-up van het systeem, te verbeteren. Dit wordt vooral gezien als noodzakelijk vanwege de groeiende cyberdreigingen.
Daarnaast bekijkt de overheid hoe de Noodcommunicatievoorziening (NCV) op korte termijn kan worden uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Ook worden voorbereidingen getroffen voor een herinrichting van het noodcommunicatiesysteem op de middellange termijn, om de noodcommunicatie toekomstbestendig te maken.