Overheid en KNVB willen slimme camera’s tegen racisme

Innovatieve technologie, zoals slimme camera’s, moet helpen voetbalsupporters op te sporen die zich tijdens de wedstrijden schuldig maken aan racistisch gedrag, zoals het maken van oerwoudgeluiden. De overheid en de KNVB verwachten deze week de plannen hiervoor te kunnen presenteren.

Racisme door voetbalsupporters is bepaald niet nieuw, maar het incident bij FC Den Bosch op 17 november vorig jaar, waarbij Excelsior Speler Mendes Moreira racistisch werd beledigd, lijkt de spreekwoordelijke druppel geweest te zijn en vormt reden om een aantal oude, min of meer mislukte initiatieven nieuw leven in te blazen. Zo was er al een app waarmee supporters hun locatie aan de politie konden doorgeven als zij getuige waren van misstanden. Hiervan komt nu een verbeterde versie, waarmee wangedrag anoniem gemeld kan worden.

Liplezers
De partijen overwegen ook de aanschaf van slimme camera’s. Er is technologie voorhanden, waarbij camera’s automatisch gericht worden op bronnen van bepaalde geluiden. Zo kan gereageerd worden op bepaalde scheldwoorden of oerwoudgeluiden. Dit werkt sneller en handiger dan de methode die is toegepast om de schuldigen van FC Den Bosch aan te wijzen. Daarbij werd namelijk gebruik gemaakt van liplezers. Het werkte wel en leidde tot stadionverboden, maar het is ook een omslachtige en dure opsporingsmethode die nauwelijks structureel is in te zetten.

Niet alleen technologie
Er wordt in de plannen niet alleen over technologie gesproken. Men wil ook personen met een stadionverbod effectiever aanpakken. Zo komt er een landelijke meldplicht en gaat de politie controleren hoe de supporters zich buiten het stadion gedragen. Waar de capaciteit vandaan wordt gehaald, lijkt een probleem van latere zorg. Er was natuurlijk al een stadionverbod, maar dat werd slechts in enkele steden toegepast. Na Den Bosch werd besloten om tot een effectievere aanpak te komen. Onderzocht wordt nog of de club uit de Brabantse hoofdstad verwijtbaar is voor het incident met Mendes Moreira die de meest verschrikkelijke scheldwoorden naar het hoofd geslingerd kreeg.

Deel dit artikel via: