Overheid wil kentekenfraude bestrijden via chip

Via een speciale chip die op dit moment in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt getest wil de overheid kentekenfraude tegengaan.

kentekenplaatAls de proefperiode van een jaar succesvol blijkt worden de chips landelijk ingevoerd, meldt de NOS.  De chip kan zelfs bij een snelheid van 160 kilometer per uur worden uitgelezen. De lezer kan ook door tankstations worden gebruikt. Voordat een klant kan tanken kunnen zij eerst controleren of de kentekenplaat van een chip is voorzien.

De chip, ontwikkeld door de Nederlandse chipfabrikant NXP, zit in een kleine gleuf op het nummerbord, onder cijfers en letters van het kenteken. In het kenteken zit een kleine antenne die kan communiceren met antenne’s die boven de weg worden gehangen. Zo kan het kenteken op afstand worden gecontroleerd.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) reageert terughoudend op het plan, en wil dat er goed wordt gekeken naar de noodzaak van de chip. Volgens Maurice Geraets, directeur van NXP, is de privacy van de automobilist gewaarborgd omdat de chip wisselende codes genereert. Daarom is de auto niet herleidbaar. “Patronen in het rijgedrag kun je er niet mee vaststellen.”

Deel dit artikel via: