Overlast Kanaleneiland laait op na weghalen camera

Bewoners van de Columbuslaan in Kanaleneiland zijn de aanhoudende overlast spuugzat, schrijft het AD. Jongeren zorgen voor lawaai tot diep in de nacht, richten vernielingen aan en intimideren voorbijgangers. Sinds de gemeente in februari een tijdelijke camera verwijderde, keerde de situatie in volle hevigheid terug.
EenUtrecht-fractievoorzitter Gert Dijkstra kaartte het probleem aan in de gemeenteraad. Volgens hem is de overlast zo ernstig dat een bewoner zelfs overweegt te verhuizen. Samen met CDA en VVD vraagt hij opheldering aan burgemeester Sharon Dijksma. “Deze groep jongeren hangt dag en nacht rond, maakt veel lawaai en intimideert zelfs boa’s en politieagenten door ze met stenen te bekogelen”, aldus Dijkstra.
Flexibel cameratoezicht
Burgemeester Dijksma erkent de problemen en benadrukt dat de gemeente inzet op een bredere aanpak. Naast cameratoezicht worden ook jongerenwerkers de straat op gestuurd. “Maar de overlast verplaatst zich telkens naar andere locaties”, zegt Dijksma. Zo werden vorig jaar drie flexibele camera’s geplaatst bij het Peltplantsoen, wat daar tot rust leidde. Maar dit zorgde ervoor dat overlastgevers zich verplaatsten naar de Columbuslaan. Hier werd een tijdelijke camera geplaatst en dat had een positief effect, maar na de verwijdering ervan keerden de problemen direct terug.
Discussie over cameratoezicht in Utrecht
Cameratoezicht blijkt effectief, maar lost het probleem niet volledig op. Dijksma benadrukt dat het slechts een onderdeel is van een bredere strategie. De stad Utrecht heeft een maximum gesteld van 91 camera’s, een grens die inmiddels is bereikt.
Binnen de gemeenteraad is cameratoezicht een heikel punt. D66 en GroenLinks vrezen privacyschending en betwijfelen de effectiviteit, terwijl partijen zoals de VVD juist pleiten voor uitbreiding. Binnenkort presenteert Dijksma een rapport over cameratoezicht, wat mogelijk leidt tot een nieuwe discussie over de toekomst van digitale handhaving in Utrecht.