Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ASIS

Gold-IP

VEB

ASSA ABLOY

Explicate

Connect Security

NIBHV

EAL

Akuvox

ADI

HID

2N

NetworxConnect

Masset Solutions

Secusoft

Kiwa

Optex

Brivo

Multiwacht

i-Pro

IDIS

Seris

Lobeco

SmartSD

Centurion

Add Secure

ARAS

Hikvision

SmartCell

DZ Technologies

Avigilon Alta

Advancis

HD Security

Bosch Security Systems

VideoGuard

Milestone

OSEC

CSL

RoSecure

PG Security Systems

Paxton

Nimo Dog Security

GFT

De Beveiligingsjurist

Nenova

Uniview

Eizo

CardAccess

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

VVNL

JMB Groep

Eagle Eye Networks

SOBA

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Unii

Trigion

Top Security

Bydemes

20face

CDVI

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

VBN

VAIBS

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

Sequrix

Ajax Systems

Seagate

Crown Security Services

G4S

Paraat

Alarm Meldnet

Genetec

Service Centrale Nederland

Securitas

Particuliere beveiligingsbranche in 2023 met 16 procent gegroeid

22 mei 2024
Redactie
14:53

De omzet van de leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche groeide in 2023 met 16 procent vergeleken met 2022. Dat is de hoogste stijging sinds het begin van de metingen, begin deze eeuw. In totaal zetten de beveiligingsbedrijven 1,720 miljard euro om. De omzet in de branche is daarmee voor het tweede jaar weer boven het niveau van vóór de invoering van coronamaatregelen en de daardoor veroorzaakte omzetdaling. De werkgelegenheid steeg vorig jaar naar het hoogste niveau ooit met ruim 32000 arbeidsplaatsen, 4000 meer dan in 2022.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Branchescan van de Nederlandse Veiligheidsbranche, Ontwikkelingen in de beveiligingsbranche. Kwantitatieve branchescan beveiligingssector 2023. Dit onderzoek onder beveiligingsbedrijven levert een betrouwbaar getalsmatig overzicht op van de stand van zaken in de beveiligingsbranche. Respondenten uit het recente onderzoek vertegenwoordigen bijna 90 procent van de markt.

Stevige groei van de omzet
Beveiligingsbedrijven zagen in 2023 een stevige groei van de omzet: 16 procent vergeleken met 2022. De totale omzet kwam uit op het recordniveau van 1,720 miljard euro. Het was het tweede jaar van herstel nadat de coronamaatregelen in de jaren 2020 tot begin 2022 de omzet zwaar drukten. Voor 2024 voorziet de helft van de bedrijven een verdere omzetstijging en denkt de andere helft dat de omzet ongeveer gelijk blijft. Slechts 3 procent van de bedrijven verwacht een omzetdaling. Met deze vooruitzichten is de bedrijfstak veel optimistischer dan vorig jaar. In het vorige onderzoek verwachtte 42 procent van de bedrijven omzetgroei (over 2023). De verwachte omzetgroei voor 2024 komt volgens de deelnemers aan het onderzoek voor een derde voort uit hogere tarieven, voor een derde uit bestaande klanten die meer diensten afnemen en eveneens voor een derde uit nieuwe klanten.
De omzet van de particuliere beveiligingsbranche zit vooral in objectbeveiliging, maar dat deel daalt wel. In 2023 ging het aandeel van objectbeveiliging in de totale omzet van 72 procent in 2022 naar 69 procent. Daarentegen stijgt vooral het aandeel van de luchthavenbeveiliging in de totale brancheomzet. De overige omzetaandelen blijven stabiel. De evenementen- en horecabeveiliging doet het eveneens uitstekend: de omzet groeide vanaf een coronadieptepunt van 11 miljoen euro, via 42 miljoen in 2022 naar 57 miljoen euro in 2023.

Groei vooral door inhuur
In 2023 werkten 32.478 personen in de particuliere beveiligingsbranche. In 2022 waren dat nog 4.000 minder. De groei van het aantal werkzame personen in de branche is vooral te zien in de grote stijging van indirecten (inhuur bij andere bedrijven en van zzp’ers). Tegelijkertijd nam het gebruik van zzp’ers aanzienlijk af: van 70% naar 40% van het flexibele personeel, terwijl het aantal zzp’ers in de bedrijfstak juist groeide.
Het aantal vrouwen werkzaam in de bedrijfstak kwam voor het eerst boven de 8.000 uit, een kwart van het totaal. Samen verdienden beveiligers 598 miljoen euro. In 2022 bedroeg de totale loonsom 568 miljoen.
Het aantal voertuigen van de leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche daalde opnieuw licht, van 832 naar 822. Dat is een voortzetting van de trend. Ook de elektrificatie van het wagenpark van de beveiligingsbedrijven zet door ten koste van op diesel rijdende surveillanceauto’s. Inmiddels is 28 procent van de auto’s elektrisch. In 2022 was dat 16 procent, het jaar daarvoor 10 procent.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner