Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Crown Security Services

Alphatronics

Regio Control Veldt

NIBHV

Top Security

Eagle Eye Networks

Kiwa

Genetec

20face

HD Security

CardAccess

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

VideoGuard

Brivo

Nenova

Ajax Systems

Optex

Dero Security Products

IDIS

ASIS

OSEC

Oribi ID Solutions

CDVI

Paraat

EAL

Uniview

CSL

Traka ASSA ABLOY

HID

Unii

De Beveiligingsjurist

Bydemes

Seagate

VEB

Paxton

Add Secure

SMC Alarmcentrale

Eizo

BHVcertificaat.online

Advancis

Milestone

VVNL

2N

Nimo Drone Security

DZ Technologies

VAIBS

Multiwacht

NetworxConnect

ARAS

VBN

ASSA ABLOY

Trigion

Explicate

Hikvision

JMB Groep

Sequrix

SOBA

Centurion

i-Pro

Secusoft

SmartCell

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

Lobeco

Avigilon Alta

Network Optix

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

Akuvox

Seris

SmartSD

GFT

G4S

Masset Solutions

RoSecure

ADI

Gold-IP

Connect Security

Securitas

Partijen betalen beveiliging politici deels uit eigen zak

17 november 2023
Redactie
08:23

Forum Voor Democratie heeft bijna 100.000 euro ingezameld om de kosten van privébeveiliging voor hun Tweede Kamerfractie te dekken, na recent geweld tegen Thierry Baudet. Uit een onderzoek van BNR blijkt dat andere politieke partijen ook uit eigen middelen betalen om hun leden te beschermen.

In een e-mail aan sympathisanten schrijft Eerste Kamerlid Joris van den Oetelaar dat FvD nooit eerder om financiële steun voor beveiligingskosten heeft gevraagd, maar dat de partij nu genoodzaakt is dat te doen. Dit vanwege het incident in Gent waarbij Baudet werd aangevallen met een paraplu.

400.000 euro beveiligingskosten
De beveiligingskosten bij FVD zijn aanzienlijk gestegen, zoals blijkt uit de laatste jaarrekening waarin bijna 400.000 euro werd vermeld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. De partij wil het liefst naar een vouchersysteem waarbij de overheid betaalt voor particuliere beveiliging, aldus een woordvoerder. Hoewel ze positieve ervaringen hebben met overheidsdiensten, erkennen ze dat er een capaciteitsprobleem is.

Uit eigen kas
Meerdere politieke partijen, waaronder ChristenUnie, JA21 en BVNL, hebben bevestigd geld uit eigen kas of donaties te gebruiken voor persoonsbeveiliging. De SGP is de enige partij die aangeeft nooit eigen geld te gebruiken hiervoor. De manier waarop privébeveiliging wordt ingezet verschilt per partij, waarbij sommige politici bijvoorbeeld eigen beveiligers meenemen tijdens ‘evenementen’. Alleen FVD heeft openbaar gemaakt hoeveel dit kost, terwijl andere partijen geen details delen over hun uitgaven.

Problematisch voor democratie
Deskundigen maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Ze waarschuwen dat als alleen rijke partijen beveiliging kunnen betalen, dit een selectieproces in de politiek kan creëren, wat problematisch is voor de democratie. Hoewel politieke partijen aangeven dat de beveiligingsdienst van de Tweede Kamer het inhuren van privébeveiliging aanbeveelt, wordt dit niet bevestigd. Het gebruik van private beveiliging voor politici is internationaal gezien opmerkelijk, gezien het meestal een exclusieve overheidstaak is in andere landen.

Overheid of private beveiligers
Het gebrek aan capaciteit bij overheidsdiensten die politici beschermen, wordt genoemd als een reden om private beveiliging in te zetten. Diverse politieke partijen erkennen de noodzaak om het systeem te verbeteren, maar er is verdeeldheid over de groeiende inzet van private beveiligers. Sommige partijen vinden dat politici beveiligen een kerntaak van de overheid is en niet bij partijen of individuen hoort te liggen, terwijl anderen begrip tonen voor de inzet van privébeveiliging in bedreigende situaties.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

SequriX

Wordt een partner