Pausbezoek Brussel: grootste beveiligingsoperatie van het jaar
De Brusselse politie staat voor haar grootste beveiligingsoperatie van het jaar tijdens het bezoek van paus Franciscus. Vanaf zijn aankomst donderdagavond op de luchthaven van Melsbroek, zullen honderden Belgische agenten actief zijn om de veiligheid van de paus te garanderen. Helikopters, anti-drone wapens, explosievenhonden en speciale eenheden worden ingezet, terwijl korpschef Michel Goovaerts vier dagen lang de leiding heeft als gold commander, zo schrijft de Gazet van Antwerpen.
Tijdens zijn bezoek verblijft de paus in de nuntiatuur van het Vaticaan en zal hij meerdere activiteiten bijwonen. Vrijdag ontmoet hij koning Filip in het kasteel van Laken en bezoekt hij de basiliek van Koekelberg voor een ontmoeting met de Belgische Kerk. Zondag zal hij een eucharistieviering houden in het Koning Boudewijnstadion. De operaties vinden voornamelijk plaats onder toezicht van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.
Speciale eenheden
Goovaerts benadrukt tegenover de Gazet van Antwerpen dat de politie goed voorbereid is, dankzij de grondige evaluaties van OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging), inlichtingendiensten en het Crisiscentrum. De geopolitieke situatie en mogelijke dreigingen zijn zorgvuldig geanalyseerd, waarbij rekening is gehouden met de vraag of er daadwerkelijk een intentie en capaciteit is om een aanval te plegen.
Naast de inzet van lokale en federale politie krijgt de Brusselse politie bijstand van speciale eenheden en hondenteams. Ook is een lock-on team beschikbaar voor het geval demonstranten proberen de doorgang van de paus te blokkeren. Goovaerts is tevreden over de samenwerking met de federale politie en de veiligheidsteams van het Vaticaan, die nauw betrokken zijn bij de directe bescherming van de paus.
Hoewel het exacte aantal ingezette manschappen niet wordt bekendgemaakt, benadrukt Goovaerts dat de capaciteit aanzienlijk is en verloven niet zijn ingetrokken. Dit pausbezoek, hoewel grootschalig, verschilt van eerdere operaties, zoals het bezoek van Donald Trump in 2017, dat een grotere dreiging voor de openbare orde vormde.