Paxton levert toegangsbeheer en intercoms Calypso Rotterdam

In het grote woon/werkcomplex Calypso in Rotterdam zijn onlangs de toegangsbeveiliging en intercom vervangen door systemen van Paxton. Zo is het nieuwe Paxton10 toegepast. Dit tot grote tevredenheid van de Vereniging van Eigenaren. Vooral het gebruiksgemak is erop vooruit gegaan.

De Calypso is een spectaculair en kleurrijk complex, dat ruimte biedt aan 408 woningen, kantoren, winkels en een parkeergarage. De hoofdentree van het complex is een fraaie centrale hal aan de Mauritsweg, waar een servicebalie, vergaderruimtes en een gemeenschappelijke fitnessruimte aanwezig zijn. Alle woningen hebben een luxe inrichtingsniveau wat zorgt voor comfortabel wonen op hoog niveau in hartje Rotterdam.

De situatie
De bouw van Calypso is gestart in april 2009. In 2013 betrokken de eerste bewoners hun appartementen in dit imposante complex, waaronder ook Danny Veldhoven, een bewoner van het eerste uur. Hij is al geruime tijd (vanaf eind 2013) bestuurslid van de overkoepelende VvE die het complete complex beheert.
Na een stroeve afbouwfase is destijds gekozen voor een deurintercomsysteem op basis van SIP dtmf, een volgens Veldhoven ingewikkeld systeem voor veel gebruikers. “Een simpel knopje om de deur open te sturen was er bijvoorbeeld niet”, vertelt hij. Na 3 à 4 jaar ontstonden de eerste problemen. Veel binnenposten vielen uit en er volgde veel storingen met het netwerk. In 2019 was het zelfs zo erg dat het netwerk volledig stopte met functioneren. Dat was het moment waarop is besloten over te gaan naar een geheel nieuw deurintercom- en toegangssysteem.

De uitdaging
Nadat besloten was een groot gedeelte van het netwerk en het deurintercomsysteem te  vervangen ontstond een aantal uitdagingen. Veldhoven: “Een bestaand systeem vervangen terwijl het complex bewoond is, was een hele operatie op zich. Daarnaast was het een hele klus om ruim 400 bewoners te voorzien van een nieuwe elektronische tag. Omdat Calypso beschikt over een centrale receptie verliep dat nog redelijk soepel en waren de meeste bewoners in een korte tijd in het bezit van deze nieuwe tag. Daarna kon gestart worden met het ombouwen van de eerste beveiligde toegangen door Broeke Elektrotechniek. Projectleider beveiliging Raymond Hendriks vertelt dat Broeke in het verleden vaker Paxton toegangssystemen heeft geïnstalleerd, maar nog nooit eerder het nieuwe Paxton10-systeem.

De oplossing
De belangrijkste eis voor het nieuwe systeem was vooral de betrouwbaarheid. Iedere bewoner moet het gevoel hebben dat de veiligheid van het gebouw goed geregeld is. Nadat Paxton een testopstelling had geplaatst en de VvE kon ervaren hoe eenvoudig het systeem werkte is er bij Calypso voor Paxton10 Toegangscontrole in combinatie met het Entry Deurintercom-systeem gekozen.
De bediening van het oude deurintercomsysteem was voor veel bewoners ingewikkeld. “De nieuwe Entry-monitoren van Paxton hebben een simpele menu-indeling en zijn volledig te bedienen via het touchscreen”, geeft Veldhoven aan. “Hierdoor is het deurintercomsysteem voor de bewoners nu vele malen eenvoudiger te bedienen.”
Omdat het deurintercomsysteem geïntegreerd is met Paxton10 Toegangscontrole wordt een complete oplossing geboden voor de toegang tot het gebouw. Waar voorheen twee verschillende systemen voor werden gebruikt is dit nu allemaal samengevoegd in één systeem. Elke buitenpost van de deurintercom is voorzien van een ingebouwde kaartlezer, voor het lezen van de Paxton10 Secure-tags.

De voordelen
Alle bewoners en medewerkers van de bedrijven die gevestigd zijn binnen Calypso maken gebruik van de Paxton10 Secure-tags. Veldhoven legt uit dat ook dit een hele verbetering is. “Voorheen werd gebruik gemaakt van kostbare opwaardeersleutels. Het gebruik van de Paxton10 Secure-tags zorgde voor een flinke kostenbesparing.”
Ook de Paxton10 Webbased Software is zeer begrijpelijk. De receptionistes die de software continu gebruiken kunnen hier eenvoudig mee overweg. De plattegronden in de Paxton10 Webbased software ziet Danny als een groot pluspunt. “Het is fijn om vanuit plattegronden deuren open te kunnen sturen en gebeurtenissen te kunnen inzien.” Veldhoven geeft aan dat men bij Calypso zeer tevreden is over Paxton10 Toegangscontrole en het deurintercomsysteem.

Deel dit artikel via: