Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Ajax Systems

Lobeco

Nenova

G4S

HID

Sequrix

Kiwa

Optex

VBN

Eizo

Gold-IP

CardAccess

i-Pro

Unii

Alphatronics

Milestone

CSL

Hanwha Vision Europe

VideoGuard

CDVI

Top Security

Oribi ID Solutions

Masset Solutions

Bosch Security Systems

SmartSD

Hikvision

OSEC

ASSA ABLOY

IDIS

Aritech

MOBOTIX

2N

SMC Alarmcentrale

ADI

Avigilon Alta

Multiwacht

Brivo

ASIS

20face

VEB

Eagle Eye Networks

PG Security Systems

SmartCell

Add Secure

Paraat

HD Security

Seagate

EAL

Crown Security Services

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

ARAS

Genetec

Bydemes

VVNL

Trigion

Uniview

Advancis

Paxton

Secusoft

Dero Security Products

Securitas

Centurion

SOBA

Network Optix

Connect Security

NetworxConnect

Alarm Meldnet

DZ Technologies

VAIBS

Distri Company

Service Centrale Nederland

Seris

Explicate

Perceptie en realiteit dicht bij elkaar bij angst voor terrorisme

10 mei 2018
Redactie
15:14

Risicoperceptie en risicorealiteit liggen dicht bij elkaar waar het gaat om terrorisme. Nederlanders schatten de kans om zelf slachtoffer te worden van een aanslag in als klein, wat overeenkomt met de realiteit. Hoewel terrorisme nog steeds een van de grootste zorgen is, is dit wel gedaald ten opzichte van eerdere metingen.

Dit blijkt uit twee publieksonderzoeken naar (risico)communicatie over terrorisme en terroristische dreiging in het algemeen, die de NCTV de afgelopen maanden uitvoerde: ‘Beleving en behoefte handelingsperspectieven bij een terroristische aanslag’ (Motivaction, 2018) en ‘Terroristische dreiging in Nederland: de risicoperceptie en mogelijkheden voor risicocommunicatie’ (Universiteit Leiden i.o.v. het WODC, 2017-2018). Daarnaast zijn de gegevens uit de voorjaarsmeting van de Risico- en Crisisbarometer meegenomen.

Begrip en vertrouwen
De onderzoeken tonen aan dat het Nederlands publiek er vertrouwen in heeft dat de overheid er alles aan doet om terroristische aanslagen te voorkomen. Men toont begrip voor fysieke veiligheidsmaatregelen en voelt zich hier over het algemeen ook veiliger door. Het gevoel van onveiligheid is wel iets hoger op plekken waar veel mensen samen komen (zoals stations, luchthavens, evenementen en andere drukke plekken). Maar dit leidt er vooralsnog niet toe dat mensen deze plekken actief mijden.

Informatiebehoefte latent
Het onderzoek laat zien dat de informatiebehoefte latent is: mensen zoeken zelf niet actief naar informatie over het onderwerp. Ze vinden wel dat de overheid hen actief moet informeren over ‘hoe te handelen bij een eventuele aanslag’.
Actuele gebeurtenissen in binnen- en buitenland kunnen van invloed zijn op de informatiebehoefte die mensen hebben. Daarom zijn periodieke publieksmetingen ook van groot belang om te meten wat de zorgen en de informatiebehoefte over het onderwerp zijn.

Perceptie en realiteit
In het algemeen wordt uit de onderzoeken duidelijk dat risicoperceptie en risicorealiteit heel dicht bij elkaar liggen waar het gaat om terrorisme. De Nederlandse burger schat de kans om zelf slachtoffer te worden van een aanslag in als klein. Dat komt ook overeen met de realiteit.
De resultaten van de onderzoeken worden meegenomen bij het verder vormgeven van de (risico)communicatie vanuit de overheid over het onderwerp terrorisme.

Deel dit artikel via:

Integratierisico's

Premium partners

Seagate

Suricat

SequriX

Videoguard

Aritech

Distri Company

Wordt een partner