Persoonsbeveiligers kunnen het werk niet meer aan
De vraag naar bewaking en beveiliging van personen en gebouwen is inmiddels zo groot, dat de aangewezen diensten het eigenlijk niet meer aankunnen. Dat vertelt Jan Struijs, die zijn laatste maand is ingegaan als voorzitter van politiebond NPB, tegenover actualiteitenprogramma 1Vandaag.
Struijs noemt het Code rood. De politiebonden ontvangen volgens hem forse signalen van persoonsbeveiligers. Te beveiligen personen worden in hun bewegingsvrijheid beperkt en de technologie blijft achter. Dat leidt tot klachten van mensen die bedreigd worden. Aan de beveiligers ligt het niet, aldus Struijs. Door capaciteitsgebrek moeten zij nu eenmaal keuzes maken. Het tekort aan mensen komt vooral doordat steeds meer beroepsgroepen worden bedreigd door de georganiseerde criminaliteit, zoals burgemeesters, rechters, officieren van justitie, Tweede Kamerleden, advocaten, journalisten en zelfs politiefunctionarissen. Door het conflict tussen Israël en Hamas moeten de diensten nu ook nog Joodse scholen en synagogen extra beveiligen.
Verkiezingen
Ook de verkiezingen brengen extra werk met zich mee. Politici gaan vaker op pad en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) moet voor hun veiligheid zorgen. In de tussentijd blijven de bedreigingen door de georganiseerde misdaad gewoon toenemen, waardoor de beveiligers van de overheid voor een onmogelijke opdracht staan. Dat constateerde afgelopen voorjaar ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die kwam met een kritisch rapport over het Stelsel Bewaken en Beveiligen naar aanleiding van de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., zijn advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. In reactie hierop kondigde minister Yesilgöz van Veiligheid en Justitie aan het stelsel te gaan vernieuwen.
Druppel op gloeiende plaat
Van die vernieuwing is volgens Struijs nog weinig te merken. Het extra geld dat beschikbaar is gesteld is slechts een ‘druppel op een gloeiende plaat’. Ook Yesilgöz liet pas nog de Tweede Kamer weten dat het Stelsel Bewaken en Beveiligen nog altijd onder grote druk staat en dat deze druk op langere termijn niet is vol te houden. Volgens haar hebben de ingezette versterkingen om de kwaliteit te verhogen en de extra capaciteit inmiddels effect, maar kunnen deze nog niet de snelheid van het steeds toenemende aantal casussen bijbenen. De minister reageerde niet op de noodkreet van de politiebonden. Intussen kunnen bedreigde personen niet naar verjaardagen, moeten rechtszaken worden uitgesteld en is het de vraag of bepaalde politici straks op campagne kunnen.
Technologie
Er moet volgens Struijs in technologie en informatiehuishouding worden geïnvesteerd. Slimme technologie ligt klaar maar wordt nog onvoldoende gebruikt. Daarnaast zijn veel extra mensen nodig. Ook is een ontwikkelplan nodig, in plaats van het huidige herstelplan. De politie verwacht de komende tijd een verdere stijging van het aantal personen dat beveiligd moet worden. Ook worden de bedreigingen steeds heftiger, waardoor het stelsel Bewaken & Beveiligen grondig en blijvend moet worden aangepast. Momenteel zijn er dagelijks 1.000 tot 1.500 politiemensen actief voor het Stelsel. Deze kunnen niet voor andere taken worden ingezet, die ook belangrijk zijn. Toch stelt de politie dat de komende periode weliswaar druk is, maar niet uitzonderlijk voor de DKDB. Het zou onder controle zijn. De komende tijd wordt meer ingezet op preventie en het wegnemen van dreigingen.