PG brengt de toekomst van beveiliging naar het heden

Met een spectaculaire show presenteerde PG Security Systems woensdag de nieuwste innovaties waarmee onder andere woningen en bedrijfsgebouwen intelligent te maken zijn. Veel aandacht ging ook uit naar hoe beveiligingsinstallateurs hun marge kunnen verdubbelen door hun tarieven te halveren.

Het door Peter Gatowinas opgerichte bedrijf bestaat alweer dertig jaar en begon met het ‘leuren aan deuren’ met een systeem van (toen al) Jablotron, dat ‘kuren kreeg als zendamateurs in de buurt actief waren’. “Intussen hebben we al 65.000 Jablotron-systemen verkocht en is er veel verbeterd sinds het begin. Zo verscheen tien jaar geleden het Jablotron 100-systeem, dat als eerste in zijn soort via de cloud werkte! Vanuit de branche riep dat veel tegenstand op, maar inmiddels werkt niets meer zonder de cloud. Vooral voor de installateur is dat handig, want die kan zo de meeste service vanuit zijn kantoor verlenen. De nieuwste ontwikkeling is de Jablotron Hub, die domotica ondersteunt via het IFTTT-protocol, dat door niet minder dan 650 merken huishoudelijke apparaten wordt gebruikt. Zo haal je de toekomst van morgen in het huis van vandaag!”

Eigen oplossingen
Sinds een paar jaar ontwikkelt PG Security Systems ook zelf oplossingen. Daarvoor is een innovatieteam aangesteld. Als de klant iets nodig heeft, wat de industrie niet levert, gaat het innnovatieteam daarmee aan de slag. Handig voor installateurs en integrators die daarvoor zelf niet de mensen in huis hebben. Ook de binnendienst is versterkt met een aantal extra adviseurs, die installateurs in alle fasen van een project kunnen helpen, van het uitbrengen van een offerte tot en met de oplevering. En zo zijn er nog tal van andere diensten waarmee installateurs tijd kunnen besparen, wat in deze periode van arbeidskrapte meer dan welkom is. Een daarvan is de configuratieservice, zodat de installateur op locatie alleen nog het montagewerk hoeft te doen.

Unieke diensten
Dankzij PG kunnen installateurs aan hun offerte nu ook luchtfoto’s van het te beveiligen object toevoegen. De distributeur stelt daarvoor een drone met piloot beschikbaar. En voor een productdemonstratie is de installateur met zijn klant welkom in de 500m2 grote showroom. Er is nu zelfs een professionele filmstudio, waar installateurs een bedrijfspresentatie op video kunnen maken. Er worden gecertificeerde producttrainingen en seminars gegeven en de meeste producten zijn op voorraad, aldus Gatowinas. Verder wordt elk verkocht Hikvision-product van de nieuwste firmware voorzien, wat ook weer tijd op de locatie bespaart. Tot slot stelde de directeur/eigenaar de nieuwe buitendienst voor. Deze vijf mannen gaan installateurs op locatie helpen als dat nodig is.

Hikvision
Tijdens de roadshow in het Van der Valk-hotel in Vianen kwamen ook enkele fabrikanten aan het woord. Namens Hikvision ging Arno Tromp in op het integratieplatform Hik ProConnect, waarmee alle producten van de fabrikant vanuit één handige interface beheerd kunnen worden. Nieuw is een hybride versie van het draadloze alarmsysteem AX, waarmee nu zestien bedrade detectoren aangesloten kunnen worden. Andere noviteiten waren ColorVu tweede generatie voor 4K-kleurenbeelden bij zeer weinig licht, AcuSense objectclassificatie, de PanoVu met twee sensoren, die één panoramabeeld genereren en een PIR/Radar met videoverificatie. De apparatuur werkt nu moeiteloos samen met het VMS van NetworkOptix en de inbraakapparatuur van Jablotron.

NetworkOptix
Tijdens een demonstratie van NetworkOptix werd getoond wat er met bewakingscamera’s tegenwoordig zoal mogelijk is. Er worden inmiddels camera’s van zo’n 800 fabrikanten ondersteund. Nieuw in versie 5.0 is advanced object search. Hiermee kunnen bijvoorbeeld beelden worden gezocht met personen die een blauwe broek, een rood jasje en zwart haar hebben. Er wordt gebruik gemaakt van de intelligentie in de camera. Een andere noviteit is dat het VMS nu ook via de cloud te gebruiken is. Handig daarbij is dat alleen wordt opgeslagen wat de gebruiker interessant vindt. Voor lokale opslag levert PG diverse servers. De NX2 is geschikt voor twee schijven van 8TB en acht 4K-camera’s. De NX Multibox 8P 1U server biedt acht PoE-poorten en NX Multibox 16P heeft er zestien.

Dahua
Namens Dahua voerde Marc van der Putten het woord. Hij vertelde dat de fabrikant 10 procent van de omzet in R&D investeert en gaf wat voorbeelden van wat daaruit voortkomt. De nieuwste camera’s leveren ’s nachts een helderder kleurenbeeld op dan met het menselijke oog waargenomen kan worden. Daarbij blijven ook bewegende objecten scherp zichtbaar. Dat kan dankzij het gebruik van meerdere, verschillende sensoren. Ook zijn er nu camera’s met meerdere objectieven, zodat objecten op elke afstand scherp weergegeven worden. Vooral bij het registreren van kentekens kan dat een groot voordeel zijn.

Slimme gebouwen
Een merk dat PG recent heeft toegevoegd is Motorola. Dit levert onder andere camera’s van Pelco en camerasoftware van Avigilon, maar ook oplossingen voor geavanceerd gebouwbeheer. Bart Vanden Wyngaerd van Ava Unified Security en Marcel Duijst van PG toonden uiterst kleine sensoren, waarmee bewegingen, temperaturen, gasconcentraties en nog heel veel andere factoren zijn te meten. Ze werken draadloos en gaan vijftien jaar mee. Daarna zijn ze heel eenvoudig te vervangen. Door het installatiegemak, de lage kosten en de veelzijdigheid vormen ze volgens  een uitgelezen kans voor installateurs. “Bedrijven worstelen nu allemaal met hun energierekening en dat zal de vraag naar slimme gebouwbeheersystemen enorm doen toenemen.

Gehalveerde tarieven en dubbele marges
Gatowinas beseft dat installateurs terughoudend zijn waar het gaat om de cloud en op diensten gebaseerde verdienmodellen. Dus haalde hij uitgedost als doctor Emmett Brown uit Back to the Future alles uit de kast om zijn gehoor te overtuigen. Met vuurwerk en spektakel legde hij uit hoe beheer op afstand ervoor kan zorgen dat een factuur van 120 euro in een factuur van 60 euro verandert en hoe de winst van 20 euro naar 40 euro toeneemt. En dat alles natuurlijk via veilige verbindingen met toestemming van de klant. Alles wat nog op locatie aan onderhoud moet gebeuren, wordt verzameld, zodat het in één keer uitgevoerd kan worden. “Denk creatief! Praat niet meer over producten, maar over diensten en beheer en profiteer zo van maandelijks terugkerende inkomsten!” Het is volgens de ondernemer ook noodzakelijk om te overleven, nu hardware steeds goedkoper wordt en daardoor minder marge oplevert. “Jij wordt er blij van, de klant wordt er blij van en wij als leverancier worden er ook blij van!”

Deel dit artikel via: