Pieter van Vollenhoven wil nationale veiligheidsinspectie

Er wordt teveel gesjoemeld met de regels. Veiligheid wordt daardoor een soort casinospel waarbij het goed en slecht kan gaan. Dat zegt Pieter van Vollenhoven in het AD. De voormalige voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit daarom voor een onafhankelijk nationale veiligheidsinspectie die de huidige tien inspecties vervangt.

Van Vollenhoven pleitte bij de Tweede Kamer voor een nieuwe wet die onafhankelijk toezicht op veiligheid in Nederland verplicht. Als voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Stichting Maatschappij en Veiligheid wil hij dat al jaren. In de huidige situatie wordt er volgens hem te vaak gesjoemeld met de regels, als economische belangen prevaleren boven veiligheid, wat nog te vaak als kostenpost wordt beschouwd. De huidige senior adviseur van Den Haag Centrum voor Strategische Studies vindt dat gesjoemel zorgelijk. Het werkt volgens hem ondermijnend voor het functioneren van de maatschappij en het vertrouwen in de overheid.

Wel blaffen, maar niet bijten
Volgens Van Vollenhoven blaffen de huidige toezichthouders wel, maar bijten ze niet. En dat komt omdat ze veelal onder ministeries vallen en dus niet onafhankelijk zijn. In een notitie van zes pagina’s dringt de hoogleraar er bij de Tweede Kamer op aan om nu eens door te pakken en een Kaderwet Toezicht in te dienen om de onafhankelijkheid van toezichthouders te borgen. Van een toezichthouder verwacht hij ook dat deze misstanden en oplossingen in de openbaarheid brengt, zodat de bevolking ziet wat er aan de hand is en wat er tegen gedaan wordt. Verder vindt Van Vollenhoven dat inspecteurs alleen benoemd mogen worden als zij in de twee jaar daarvoor niet voor de te controleren organisatie hebben gewerkt en geen familie hebben die daar werkt.

Deel dit artikel via: