Beveiliging nieuws

Onze partners

Oribi ID Solutions

PG Security Systems

OSEC

NIBHV

Dero Security Products

SMC Alarmcentrale

GFT

20face

Paraat

Sequrix

Nimo Dog Security

Brivo

VBN

Boon Edam

2N

Regio Control Veldt

Akuvox

Eizo

Optex

Eagle Eye Networks

Ajax Systems

Dahua

Traka ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

Masset Solutions

VEB

Kiwa

G4S

JMB Groep

SmartSD

i-Pro

Gold-IP

Lobeco

Hikvision

Explicate

Unii

DZ Technologies

Genetec

De Beveiligingsjurist

Uniview

IDIS

EAL

Avigilon Alta

Alphatronics

Seagate

MPL

Bydemes

SOBA

ADI

ASSA ABLOY

VideoGuard

Paxton

ASIS

HD Security

Service Centrale Nederland

HID

CDVI

VAIBS

Advancis

Koninklijke Oosterberg

Seris

CSL

NetworxConnect

Top Security

VVNL

BHVcertificaat.online

CardAccess

Milestone

Add Secure

ARAS

SmartCell

Bosch Security Systems

Trigion

Crown Security Services

RoSecure

Securitas

Centurion

Multiwacht

Secusoft

Alarm Meldnet

Nenova

Hanwha Vision Europe

Connect Security

Plasterk twee keer genomineerd voor Big Brother Award

22 oktober 2015
Redactie
08:54

Nadat het grote publiek de minister van Binnenlandse Zaken eerder al nomineerde voor deze negatieve privacyprijs, doen de experts dat nog eens.

Ronald PlasterkDe redenen daarvoor zijn zijn conceptwetsvoorstel voor een uitbreiding van tapbevoegdheden voor geheime diensten, het onterecht geheim houden van tapstatistieken en het onrechtmatig tappen van advocaten. Plasterk is daarmee een van de drie genomineerden voor de Big Brother Awards Expertprijs.

Jaya Baloo, Chief Information Security Officer van KPN, over het concept van de wet: “Dit vormt een reële bedreiging voor de privacy van elke Nederlandse burger en voor veiligheid in het algemeen.” Journalist Bart de Koning over Plasterks plannen: “[Hiermee] wil hij in feite de Nederlandse inlichtingendiensten laten doen wat de NSA ook doet. En dat na Snowden.”

Net als het nominerende publiek vinden de experts het bijzonder kwalijk dat de minister zich niet gehinderd voelt door de brede maatschappelijke kritiek zijn plannen doorzet. Dat de minister de waarborgen in de huidige wet niet serieus neemt en het nieuwe wetsvoorstel doorzet levert Plasterk de nominatie op.

Gisteren werd ook Van der Valk-hotel genomineerd voor de Expertprijs. De politie heeft de bevoegdheid om in een concreet onderzoek een hotelier gegevens over zijn gasten te vorderen. Toch geven sommige hotels, waaronder het Van der Valk-hotel langs de A1, vrijwillig en structureel haar gastenlijst aan de politie. Het Van der Valk-hotel in Hengelo is daarmee een van de drie genomineerden voor de Big Brother Awards Expertprijs. De hotelketen zegt inmiddels gestopt te zijn met het aanleveren van gastenlijsten, maar dat is iets dat de politie tegen de krant Tubantia weer ontkende.

Ook de Korpschef van de Nationale Politie is genomineerd voor de Expertprijs van de Big Brother Awards. Aanleiding is de inzet op predictive policing, het gebruik van gegevens of big data om crimineel gedrag te voorspellen en mogelijk in te grijpen voordat er een strafbaar feit is gepleegd.

Woensdag 28 oktober wordt deze door Bits of Freedom aan de winnaar uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Jaarlijks worden zowel de Publieksprijs als de Expertprijs uitgereikt aan de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar. Tot en met 27 oktober kan het grote publiek stemmen voor de winnaar van de Publieksprijs. De kanshebbers daarvoor zijn: Achmea, Microsoft en dus Ronald Plasterk.

 

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner