Plasterk twee keer genomineerd voor Big Brother Award

Nadat het grote publiek de minister van Binnenlandse Zaken eerder al nomineerde voor deze negatieve privacyprijs, doen de experts dat nog eens.

Ronald PlasterkDe redenen daarvoor zijn zijn conceptwetsvoorstel voor een uitbreiding van tapbevoegdheden voor geheime diensten, het onterecht geheim houden van tapstatistieken en het onrechtmatig tappen van advocaten. Plasterk is daarmee een van de drie genomineerden voor de Big Brother Awards Expertprijs.

Jaya Baloo, Chief Information Security Officer van KPN, over het concept van de wet: “Dit vormt een reële bedreiging voor de privacy van elke Nederlandse burger en voor veiligheid in het algemeen.” Journalist Bart de Koning over Plasterks plannen: “[Hiermee] wil hij in feite de Nederlandse inlichtingendiensten laten doen wat de NSA ook doet. En dat na Snowden.”

Net als het nominerende publiek vinden de experts het bijzonder kwalijk dat de minister zich niet gehinderd voelt door de brede maatschappelijke kritiek zijn plannen doorzet. Dat de minister de waarborgen in de huidige wet niet serieus neemt en het nieuwe wetsvoorstel doorzet levert Plasterk de nominatie op.

Gisteren werd ook Van der Valk-hotel genomineerd voor de Expertprijs. De politie heeft de bevoegdheid om in een concreet onderzoek een hotelier gegevens over zijn gasten te vorderen. Toch geven sommige hotels, waaronder het Van der Valk-hotel langs de A1, vrijwillig en structureel haar gastenlijst aan de politie. Het Van der Valk-hotel in Hengelo is daarmee een van de drie genomineerden voor de Big Brother Awards Expertprijs. De hotelketen zegt inmiddels gestopt te zijn met het aanleveren van gastenlijsten, maar dat is iets dat de politie tegen de krant Tubantia weer ontkende.

Ook de Korpschef van de Nationale Politie is genomineerd voor de Expertprijs van de Big Brother Awards. Aanleiding is de inzet op predictive policing, het gebruik van gegevens of big data om crimineel gedrag te voorspellen en mogelijk in te grijpen voordat er een strafbaar feit is gepleegd.

Woensdag 28 oktober wordt deze door Bits of Freedom aan de winnaar uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Jaarlijks worden zowel de Publieksprijs als de Expertprijs uitgereikt aan de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar. Tot en met 27 oktober kan het grote publiek stemmen voor de winnaar van de Publieksprijs. De kanshebbers daarvoor zijn: Achmea, Microsoft en dus Ronald Plasterk.

 

Deel dit artikel via: