Plofkrakers lijken het ondanks maatregelen niet op te geven
Hoewel de daders er maar in één op de tien keer in slagen buit te bemachtigen, houdt het plegen van plofkraken maar niet op. Pas nog werd in Amsterdam Oost een winkelpui van Primera verwoest en een week daarvoor moest elders in de hoofdstad een tabakszaak er aan geloven.
Het lijkt erop dat de bende achter de plofkraken nieuwe manieren aan het uitproberen is om de steeds beter beveiligde automaten te kraken. Daarbij wordt steeds meer schade aangericht en stijgt de kans op doden en gewonden. Ook bij de laatste plofkraak in Amsterdam was de ravage enorm en gingen de daders er zonder buit vandoor. Tot nu toe hebben dit jaar nog maar drie plofkraken plaatsgevonden, maar de politie maakt zich vanwege de drieste methodes wel in toenemende mate zorgen over het fenomeen.
Strijd te winnen
Vorig jaar vonden nog twaalf plofkraken plaats, vertelt overvalspecialist Jos van der Stap van de politie tegen De Telegraaf. En het jaar daarvoor waren het er nog 72. Die sterke daling kwam vooral doordat de daders uitweken naar Duitsland, waar geldautomaten minder goed beveiligd zijn. Daar vonden dit jaar 214 plofkraken plaats waarvan vermoed wordt dat die vanuit Nederland werden georganiseerd. Van der Stap wijst erop dat er tegenwoordig geen bankovervallen meer plaatsvinden. Die strijd tegen de misdaad is gewonnen. Hetzelfde zal ook moeten gebeuren met de strijd tegen de plofkrakers. Bijvoorbeeld met een systeem dat heel snel de biljetten kan vernietigen bij een plofkraak, zodat de kans op succes tot nul daalt. Want zodra de daders weer succes boeken, zal het aantal plofkraken weer snel stijgen.