Politie arresteert 15 verdachten van cybercrime
De politie heeft vijftien personen bezocht, omdat er aanwijzingen waren dat zij gebruik hebben gemaakt van een booter- of crypterservice. Het ging om een wereldwijde actie georganiseerd door Europol en waar de Nederlandse politie aan deelnam.
Vorige week hebben politie-instanties uit twaalf verschillende landen in dit kader 34 aanhoudingen verricht en verschillende gesprekken met verdachten gevoerd. De boodschap die Europol met deze actie wil uitdragen is: ‘Gebruik je talent op de goede manier en verdien daardoor later een goede baan, in plaats van je talent nu te gebruiken voor illegale activiteiten die je de rest van je hele leven zullen achtervolgen.’ Naast Nederland heeft de actie ook plaatsgevonden in Engeland, Verenigde Staten, Roemenië, Hongarije, Zweden, Spanje, Frankrijk Noorwegen, Litouwen en Australië.
Nederland
De Nederlandse politie kwam de vijftien personen in Nederland op het spoor door de verstrekte informatie vanuit Europol. Het ging veelal om jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 20 jaar verspreid door heel het land. De jongeren hebben middels de services andere jongeren of scholen aangevallen. Gezien de leeftijd en achtergrond van de jongeren heeft de politie preventieve gesprekken gehouden bij deze jongeren thuis. De boodschap van de gesprekken is dat de jongeren bij de politie op de radar zijn gekomen door hun activiteiten en dat deze activiteiten strafbaar zijn.
Cybercrime versus Cybersecurity?
Het is niet ongebruikelijk dat jongeren op jonge leeftijd betrokken raken bij dergelijke cybercrime-activiteiten. Velen doen het ‘voor de lol’, zonder te beseffen wat de ernstige gevolgen van hun acties kunnen zijn. Naast de schade die de slachtoffers oplopen kan hier gedacht worden aan het krijgen van een strafblad, kansen mislopen in opleiding en carrière en het opgelegd krijgen van een boete of gevangenisstraf. Cybercrime is geen onschuldig misdrijf en wordt zeer serieus genomen door de opsporingsinstanties. De jongeren die zich hier mee bezighouden hebben digitale vaardigheden die zij beter kunnen gebruiken voor vele andere positieve doeleinden. Er is grote vraag in zowel de publieke als de private sector naar jongeren met IT-gerelateerde vaardigheden zoals bijvoorbeeld programmeren. Er liggen dus veel kansen en mogelijkheden voor een goede baan als deze vaardigheden op een goede manier worden ingezet.
Een booter geeft iemand de mogelijkheid om een computer, computernetwerk of dienst onbereikbaar te maken voor gebruikers, door deze te bestoken met veel (internet)verkeer (D(D)oS-aanval). Een crypter past de inhoud van een bestand aan waardoor deze niet door een virusscanner wordt gedetecteerd.
Bron: politie.nl