Politie bereidt zich voor op gebruik stroomstootwapen
De politie is volop aan het trainen met het nieuwe stroomstootwapen, ook wel taser genoemd. Dit geweldsmiddel wordt vanaf januari operationeel ingezet en stelt agenten in staat om agressieve verdachten aan te houden, zonder ernstig letsel te veroorzaken. Over dat laatste verschillen de meningen echter.
De Nationale Politie heeft gekozen voor de Taser X2 van de Amerikaanse fabrikant Axon. Het knalgele apparaat heeft een bereik van 7 meter en kan twee keer weerhaakjes aan dunne koperdraadjes afschieten, om een verdachte met een 5 seconden durende schok van 4000 volt op de knieën te krijgen. De verdachte blijft dan lang genoeg ‘handelingsonbekwaam’ om geboeid en afgevoerd te kunnen worden. Dit is volgens de politie effectiever dan pepperspray en veroorzaakt geen ernstig letsel, zoals een wapenstok of vuurwapen. In totaal komen er 17.000 ’tasers’ in gebruik voor agenten die een verhoogde kans lopen om met agressie geconfronteerd te worden.
Doden en gewonden
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is minder enthousiast over het nieuwe politiewapen. In andere landen zouden honderden gewonden en zelfs doden vallen door stroomstootwapens. Nederlands onderzoek, waaronder door het WODC, toont echter aan dat de schokken ongevaarlijk zijn. In de VS ligt dat anders, omdat het wapen daar ook wordt gebruikt om mensen in bedwang te houden. Die worden dan langdurig aan de spanning blootgesteld, met hartfalen als mogelijk gevolg. De Taser X2 kan ook op de huid worden gedrukt voor extra effect, maar dat mag alleen als de agent in levensgevaar verkeert.
Nadelen
De politie verwacht overigens dat niet vaak geschoten zal worden met het nieuwe wapen, omdat tijdens een proefperiode is gebleken dat het dreigen ermee ook al veel effect heeft. De agent kan de taser ook laten knetteren als laatste waarschuwing. Nadelen van het wapen zijn dat het niet erg nauwkeurig is op grotere afstanden, dat mensen met een slecht hart kunnen overlijden en dat het niet te gebruiken is tegen groepen aanvallers, zoals bij voetbalrellen. De politie ziet de taser echter als waardevolle aanvulling op de bestaande geweldsmiddelen, vooral bij de aanhouding van gewelddadige personen met psychische of verslavingsproblemen. Het valt overigens niet te verwachten dat boa’s of beveiligers de beschikking krijgen over stroomstootwapens.