Politie bereikt cao-akkoord; ‘heftigste acties ooit’ van de baan

De politievakbonden, de minister van Justitie en Veiligheid en korpschef Erik Akerboom zijn het na maanden van onderhandelen eens geworden over een nieuwe politie-cao. Dat meldt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP.

Er is nog geen officieel akkoord. Eerst wordt het onderhandelingsresultaat voorgelegd aan de leden van de politievakbonden. De acties zijn in ieder geval van de baan, waardoor bijvoorbeeld geen voetbalwedstrijden afgelast te hoeven worden. De minister van Justitie en Veiligheid vond dat dergelijke acties onacceptabele risico’s voor de openbare orde en veiligheid zouden opleveren en wilde deze daarom vrijdagmiddag via een kort geding voorkomen.

Extra capaciteit
Wat bereikt is is dat de werkdruk van politiemensen wordt aangepakt door het vrijmaken van extra capaciteit op basis van het herstelplan van de bonden. Medewerkers in de basispolitiezorg, opsporing en ondersteuning krijgen duidelijkheid over (automatische) doorstroom naar hogere functies na het opdoen van enkele jaren ervaring. En er komt meer zeggenschap en duidelijkheid over inroostering. Verder wordt het basisinkomen van politiemedewerkers in drie jaar tijd met meer dan 8 procent verhoogd en krijgt iedereen op zowel 1 januari 2018 als 2019 een eenmalige uitkering van 400 euro.

Deel dit artikel via: