Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Nenova

Traka ASSA ABLOY

SmartSD

Bydemes

Gold-IP

Securitas

Lobeco

Trigion

VBN

Paxton

Genetec

HD Security

Seagate

HID

BHVcertificaat.online

Eizo

ADI

EAL

2N

Ajax Systems

SmartCell

Explicate

Regio Control Veldt

VideoGuard

i-Pro

Dero Security Products

Secusoft

VAIBS

Milestone

Add Secure

Uniview

CardAccess

Alphatronics

OSEC

G4S

Brivo

DZ Technologies

Advancis

ASIS

VVNL

Optex

20face

VEB

Sequrix

Paraat

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

Multiwacht

Connect Security

Unii

IDIS

Alarm Meldnet

Hikvision

NIBHV

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

Aritech

SOBA

Seris

CDVI

Crown Security Services

NetworxConnect

Akuvox

ARAS

Centurion

Top Security

CSL

Network Optix

SMC Alarmcentrale

Kiwa

Oribi ID Solutions

Politie-boa’s in actie tegen examenleed

29 april 2022
Redactie
07:07

Boa’s die politiewerk doen op basis van een boa-diploma moeten elke vijf jaar opnieuw een boa-examen halen om hun werk te mogen blijven doen. Dat is velen een doorn in het oog, te meer omdat het examen nauwelijks raakvlakken heeft met het feitelijke takenpakket. De Nederlandse Politiebond wil dat dit verandert.

De vakbond vindt het hoog tijd dat de boa’s de handen ineenslaan en samen met de bonden afdwingen dat de examenverplichting zo snel mogelijk wordt afgeschaft. Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers binnen arrestantentaken en intake & service die hun opsporingsbevoegdheid ontlenen aan een boa-akte. Zij moeten die elke vijf jaar vernieuwen door opnieuw de boa-opleiding te volgen en vervolgens te slagen voor het boa-examen. Dat is steeds opnieuw een kostbare, tijdrovende en stressvolle herhaling. Wie niet slaagt voor het boa-examen, mag het werk niet meer doen en kan zelfs ontslagen worden.

Verspilde tijd en energie
Bijkomende frustratie is dat de boa-opleiding geheel los staat van het werk dat de betreffende medewerkers binnen de politie doen. De boa-opleiding is namelijk ontwikkeld voor gemeentelijke handhavers en niet voor groepen politiemedewerkers. Zo moet bijvoorbeeld iedere keer weer een bekeuring worden opgemaakt en een bekeuringsgesprek worden gevoerd, terwijl de boa’s bij de politie dat tijdens hun dagelijkse werk nooit doen.
Aan het wegwerken van dit probleem wordt al jaren gewerkt, maar een oplossing is tot op de dag van vandaag nog niet gevonden. Toch zijn er volgens de vakbond op dat gebied wel afspraken mogelijk. Dat blijkt onder andere uit de invoering van het nieuwe fenomeen executieve aanstellingen voor specifieke inzetbaarheid (ESI).

Kostbare bedoening
Het verruilen van de vijfjaarlijkse boa-opleiding voor een nieuw benoemingssysteem zou de politie de nodige extra capaciteit opleveren en een hoop geld besparen. De kosten van de huidige aanpak bedragen namelijk al gauw 2.000 euro per deelnemer en dat is exclusief de reistijd, reiskosten en studietijd.
Het is volgens de bond tijd dat de politie-boa’s als groep opstaan om samen met de politiebonden een ander benoemingssysteem af te dwingen, dat de vijfjaarlijkse boa-opleiding overbodig maakt. Betrokkenen die het probleem willen aanpakken kunnen zich melden bij Paul Lathouwers.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Videoguard

Seagate

Aritech

Suricat

SequriX

Wordt een partner