Politie brengt relschoppers herkenbaar in beeld

Camerabeelden van personen die een demonstratie op 19 juni aangrepen om vernielingen aan te richten en de politie aan te vallen, zijn online gezet. De politie had vooraf aangekondigd dit te zullen doen, maar dat was voor de verdachten geen reden om zichzelf aan te geven.

Tijdens de rellen die volgden op de betoging tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen werden twaalf personen aangehouden wegens openlijke geweldpleging en vernielingen. Zeven anderen wisten te ontkomen. Zij zijn echter wel duidelijk vastgelegd door de bodycams van de politie. Het is duidelijk te zien dat zij strafbare feiten pleegden. Door de beelden online te zetten hoopt de politie op tips die alsnog tot aanhouding van de verdachten kunnen leiden.

Mishandelingen
Een van de gezochte personen gooide een stoel naar een agent te paard. Zowel de agent als het paard raakten daarbij gewond. Andere agenten werden met stenen en stoeptegels bekogeld. Verder werd een journalist van De Telegraaf mishandeld. Verder werd vuurwerk afgestoken. De betogers wilden de gemeente onder druk zetten om het standbeeld van de VOC-commandant te verwijderen. Er was toestemming gegeven voor de demonstratie, maar de betogers moesten wel op afstand van het beeld blijven. Toen sommige demonstranten het beeld toch wilden vernielen, escaleerde de situatie.

Deel dit artikel via: