Politie en KMAR houden bende mensensmokkelaars aan

De politie heeft op verzoek van de Koninklijke Marechaussee dinsdag 11 januari en dinsdag 18 januari in totaal vijf verdachten van mensensmokkel aangehouden in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.

Mensensmokkel is het bieden van hulp en transport aan mensen met als doel ze de grens over te smokkelen. Mensensmokkelaars maken gebruik van de nood van migranten. Voor veel geld smokkelen ze de migranten Nederland of Europa binnen. Vaak met gevaar voor het leven of de gezondheid van de migranten.

Erbarmelijke omstandigheden
De marechaussee is in de zomer van 2020 een onderzoek gestart, nadat er in Slovenië een Nederlandse chauffeur was aangehouden met enkele tientallen illegale migranten in zijn bestelbus. Hier zaten gezinnen met jonge kinderen tussen die onder erbarmelijke omstandigheden werden vervoerd. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de chauffeurs vanuit Nederland werden geronseld en aangestuurd. Deze organisatie wordt ervan verdacht zo’n 400 illegale migranten via de zogeheten Balkanroute naar Europa te hebben vervoerd. De recherche van de marechaussee doet onder leiding van het Landelijk Parket verder onderzoek in de zaak. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Deel dit artikel via: