Politie gaat drones inzetten

Nog dit jaar gaat de politie onbemande vliegtuigjes inzetten voor het politiewerk. Dat meldt de NOS. De drones worden onder meer gebruikt bij het oplossen van misdrijven en om toezicht te houden op grote mensenmassa’s.

“Het is niet de vraag of we met drones gaan vliegen, maar wanneer”, zegt Casper Steenstra-Praamsma, projectleider drones tegen de NOS. De korpsleiding neemt er waarschijnlijk in de loop van dit jaar een besluit over. De politie wil de onbemande toestellen op diverse manieren gebruiken, verklaart de politie aan de omroep. Een drone kan bij een gijzeling vanuit de lucht opnames maken van de plek waar mensen worden vastgehouden. Ook kan een drone opnames maken van een verdachte die op de vlucht is en zich in een tuin heeft verstopt. Volgens Darpas, een branchevereniging voor bedrijven die drones professioneel inzetten, zijn er in Nederland zo’n honderdduizend drones. Dat is inclusief de toestellen van hobbyisten en professionals, zoals fotografen.
“Een plaats delict kun je met een drone vanuit verschillende perspectieven heel nauwkeurig in beeld brengen”, vervolgt Steenstra-Praamsma. “Zo kun je sporen veilig stellen. Op de computer maken we daar een driedimensionaal beeld van en zo kunnen we de gegevens nameten.”
Drones komen volgens de projectleider ook van pas bij het houden van toezicht. “Bij grote evenementen is het belangrijk om te weten hoe druk het is en langs welke routes het publiek loopt. Met drones kun je dat binnen twintig minuten in kaart brengen. Dat bespaart een kostbare politiehelikopter.”
Momenteel worden vijftien agenten opgeleid tot ‘vlieger’. Naar verwachting hebben zij over enkele maanden hun brevet op zak. Later dit jaar wil de politie drones gaan aanschaffen die goedgekeurd zijn voor de luchtvaart.
Voor professionele gebruikers van drones zoals politie, journalisten, fotografen en inspectiebedrijven gelden regels, waar hobbyisten niet of minder mee te maken hebben. Ze moeten vergunningen en ontheffingen hebben om de toestellen te mogen gebruiken. Dat is vaak een nadeel, omdat er in geval van incidenten geen tijd is om vooraf een vergunning aan te vragen. De brandweer in Twente heeft daarom een ontheffing gekregen, zodat drones mogen worden ingezet bij grote branden of andere calamiteiten. Tot nu toe is dat overigens nog niet gebeurd. Begin februari vindt in Den Haag een conferentie plaats over drones.

Deel dit artikel via: