Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paraat

IDIS

Eagle Eye Networks

VEB

Hanwha Vision Europe

Connect Security

ADI

Dero Security Products

G4S

GFT

ASIS

Seagate

DZ Technologies

Optex

BHVcertificaat.online

Brivo

Add Secure

HD Security

20face

Akuvox

HID

SmartSD

Eizo

PG Security Systems

Sequrix

Alarm Meldnet

Network Optix

i-Pro

Explicate

Centurion

De Beveiligingsjurist

2N

Trigion

Seris

CDVI

Nenova

Nimo Drone Security

Oribi ID Solutions

VBN

Milestone

VideoGuard

Regio Control Veldt

VVNL

VAIBS

Avigilon Alta

RoSecure

Kiwa

JMB Groep

OSEC

NetworxConnect

ARAS

Masset Solutions

Advancis

ASSA ABLOY

Securitas

Top Security

Ajax Systems

Service Centrale Nederland

Alphatronics

Nimo Dog Security

Multiwacht

SMC Alarmcentrale

Bydemes

Unii

Gold-IP

SmartCell

Bosch Security Systems

NIBHV

CardAccess

Lobeco

Hikvision

Uniview

Crown Security Services

SOBA

Genetec

Paxton

EAL

Secusoft

CSL

Traka ASSA ABLOY

Politie gaat in Ford Kuga en BMW X1 rijden

28 augustus 2023
Redactie
17:45

De gunning van de nieuwe basispolitievoertuigen is bekend. Onder de voorwaarde dat de proefmodellen van de auto’s ook door de politie worden goedgekeurd, worden de Ford Kuga Full Hybrid en BMW X1 de nieuwe basispolitievoertuigen.

De opdracht is gegund aan de leveranciers van de twee best presterende personenauto’s in combinatie met prijs en kwaliteit. “De politie contracteert bewust twee merken om flexibeler te zijn bij mogelijke leveringsproblemen”, zegt Michel de Roos, voorzitter van de stuurgroep die belast is met de aankoop van de nieuwe auto’s. “De aanbesteding voor nieuwe basispolitievoertuigen is een intensief proces. We moeten met veel onderdelen rekening houden, want een politievoertuig heeft andere eisen dan een ‘normale’ auto. Het allerbelangrijkste is dat onze collega’s hun werk goed en veilig kunnen doen.”

Uitvoerig getest
Daarom hebben afgelopen mei tientallen politiecollega’s uit alle eenheden in totaal vier personenauto’s van drie leveranciers uitvoerig getest. Dit gebeurde zowel op het circuit in Lelystad als op de openbare weg. Daarbij werden niet alleen de technische specificaties beoordeeld, zoals het uitbreken in de bocht, het remgedrag, rijden over drempels en acceleratie, maar ook het algemene rijcomfort. Kan de agent gemakkelijk in- en uitstappen? Is er voldoende ruimte in het voertuig? Daarnaast zijn de voertuigen doorgemeten op ergonomische aspecten.

Gebruikerstesten zwaarwegend
Van al deze onderdelen werden de score van de auto én de ervaringen van de testers nauwkeurig bijgehouden. Jaimy, agent en tester uit de eenheid Den Haag: “Wij moeten uiteindelijk in de auto’s gaan rijden. Daarom zijn deze testen heel belangrijk. Het is fijn dat wij daar deel van kunnen uitmaken.” De gebruikerstesten zijn met een aandeel van vijftig procent in de totaalscore, een zwaarwegende factor in de besluitvorming. Daarnaast speelden prijs (dertig procent) en kwalitatieve criteria (twintig procent) een rol. De Ford Kuga en BMW X1 kwamen uiteindelijk als winnaars uit de bus. Zij scoorden onder andere goed op wegligging, stuurgedrag en remgedrag, maar ook op het algemene comfort en rijgedrag op de openbare weg.

Proefmodellen
De leveranciers die de opdracht voorlopig krijgen, bouwen enkele proefmodellen. Deze worden – nadat ze zijn goedgekeurd – ingezet voor een gebruikersperiode in verschillende basisteams in 2024. Alleen als deze fase met de proefmodellen is geslaagd, worden de overeenkomsten ondertekend.
Als alles volgens planning verloopt, voorziet de nieuwe overeenkomst met Ford en BMW in de levering en onderhoud van de basispolitievoertuigen vanaf januari 2025 t/m december 2029 (met uitloop naar december 2032). De eerste uitlevering wordt medio 2025 verwacht. In totaal verwacht de politie ongeveer 1100 auto’s met een fossiele aandrijving af te nemen.

Elektrische basisvoertuigen
De ontwikkelingen in de markt voor elektrische voertuigen gaan snel én de politie wil de CO2-uitstoot terugbrengen. Daarom wordt vanaf eind 2025 zo’n dertig procent van de huidige fossiel aangedreven BPV-personenauto’s (circa 500 stuks) vervangen door elektrische voertuigen. Als alles volgens planning verloopt, start het aanbestedingsproces voor de elektrische basispolitievoertuigen na de zomer.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Videoguard

SequriX

Seagate

Wordt een partner