Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Secusoft

SmartCell

Regio Control Veldt

2N

Masset

IDIS

CDVI

Lobeco

Alphatronics

Service Centrale Nederland

Multiwacht Security

SOBA

HID

Centurion

Synguard

Sequrix

Paxton

Traka ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

MPL

Bosch Security Systems

Seris

Connect Security

Intrasec

Gold-IP

BHVcertificaat.online

G4S

VAIBS

Genetec

Add Secure

Akuvox

Distri Company

Brivo

Crown Security Services

Optex

Aritech

ARAS

SmartSD

Hikvision

SMC Alarmcentrale

ADI

LUGN

Ajax Systems

MOBOTIX

OSEC

Top Security

Kidde Commercial

ASIS

VEB

Teletek

ASSA ABLOY

Van Dusseldorp Training

VVNL

Unii

i-Pro

Uniview

Advancis

Hanwha Vision Europe

VBN

VGN Group

OpenEye

Bydemes

Paralax

Eizo

Network Optix

Nenova

VisionPlatform.ai

Eagle Eye Networks

NIBHV

Milestone

Securitas

Seagate

Paraat

HD Security

Trigion

Politie gaat kans op criminaliteit bij kinderen signaleren

12 juni 2008
Redactie
20:15

Er komt een landelijk systeem waarmee de politie kan signaleren of kinderen die met de politie in contact komen, de kans lopen later op het criminele pad terecht te komen. Door vroegtijdig in te grijpen en deze kinderen in contact te brengen met de jeugdhulpverlening, kan een criminele carrière voorkomen worden.


Minister Ter Horst stelt 270.000 euro beschikbaar voor het systeem. Van de kinderen tot en met twaalf jaar die om welke reden dan ook met de politie in contact komen, groeit maar een kleine groep door naar volwassen criminelen. Maar deze kleine groep is wel verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van de jeugdcriminaliteit. In een proef bij drie politiekorpsen in Gelderland is een systeem ontwikkeld om deze kinderen vroegtijdig in beeld te krijgen.

Om te beginnen haalt de politie de kinderen uit de computer met wie contact is geweest: als verdachte of als slachtoffer of getuige. Vervolgens brengt de politie in kaart welke kinderen gedrag vertonen dat wijst op problemen: spijbelen, pesten, rondhangen, vuurtje stoken, dierkwelling, alcohol- of druggebruik, geweld en agressie, enzovoort. Ook wordt gekeken naar het aantal keren dat een kind als verdachte met de politie in aanraking is gekomen en naar de zwaarte van de delicten. De gegevens worden gekoppeld aan informatie over de thuissituatie van het kind: heeft het een criminele ouder, broer of zus, of is er sprake van huiselijke ruzies of geweld.

Uiteindelijk krijgt het kind een code: wit (geen risico), geel (opkomend risico), oranje (probleemkind of probleemgezin) of rood (alarm, criminaliteit). Op basis van deze analyse kan de jeugdhulpverlening met de kinderen aan de slag.

Tijdens de proef in Gelderland zijn in een jaar tijd de gegevens van 2932 kinderen in de politiecomputers bekeken. Een kleine 40 procent (1147 kinderen) kwam in de categorie wit (geen risico) terecht. 23 procent (681 kinderen) kreeg de code geel (opkomend risico), 34 procent (991 kinderen) kreeg oranje (probleem) en een kleine 4 procent (113 kinderen) kreeg rood.

De Radboud Universiteit Nijmegen heeft het systeem wetenschappelijk onderzocht. Het systeem blijkt betrouwbaar te zijn, de voorspellende waarde van de methode is aangetoond. Daarom heeft de minister besloten dit najaar een vergelijkbare screeningsmethode landelijk in te voeren. Eind 2009 zullen alle politiekorpsen ermee werken.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Boon Edam

Distri Company

SequriX

Suricat

Seagate

Artitech Kidde Commercial

Wordt een partner