Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

RoSecure

2N

Dero Security Products

HID

NetworxConnect

ARAS

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

Service Centrale Nederland

SmartSD

CSL

Top Security

IDIS

Nimo Drone Security

GFT

20face

Securitas

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

HD Security

Unii

JMB Groep

Ajax Systems

OSEC

Trigion

VideoGuard

Secusoft

Lobeco

Seagate

NIBHV

Advancis

De Beveiligingsjurist

CardAccess

Seris

Brivo

Oribi ID Solutions

PG Security Systems

i-Pro

Masset Solutions

SMC Alarmcentrale

ADI

Paxton

Genetec

DZ Technologies

VVNL

Add Secure

SOBA

Nimo Dog Security

ASSA ABLOY

CDVI

Akuvox

Sequrix

EAL

Kiwa

Hikvision

Alphatronics

Gold-IP

Paraat

Hanwha Vision Europe

Connect Security

Avigilon Alta

Eizo

SmartCell

Regio Control Veldt

Centurion

ASIS

Crown Security Services

Multiwacht

Uniview

VEB

VAIBS

Explicate

VBN

Nenova

Optex

G4S

Milestone

Bydemes

Politie gaat Rode Kruis inzetten bij zoekacties

23 mei 2023
Redactie
07:17

De politie gaat de zoekteams van het Rode Kruis voortaan landelijk inzetten om te helpen met zoekacties naar vermiste personen. Deze teams worden getraind om gericht te zoeken zonder dat zij belangrijke sporen of eventueel bewijsmateriaal vernietigen.

De afgelopen jaren was al een dergelijk team van de noodhulporganisatie actief in de regio Rotterdam-Rijnmond. Dit blijkt goed te werken en daarom zetten de Nationale Politie en het Rode Kruis deze teams nu in het hele land op.

Belangrijk
De eerste teams worden opgezet in politieregio Midden-Nederland en Noord-Holland, daarna volgen de andere politie-eenheden. Op dinsdag 23 mei krijgen vrijwilligers een zoektraining in Utrecht. Heleen van den Berg, waarnemend directeur Nationale Hulp van het Rode Kruis: “Het is goed nieuws dat we na een aantal goed lopende lokale zoekacties dit nu samen met de politie landelijk kunnen opzetten. Het is belangrijk dat een zoekactie snel van start gaat om de kans van slagen te vergroten. De familie maakt zich vaak zorgen, dus ook daarom is het belangrijk om snel te handelen. We verwachten dat we in de loop van 2024 door heel Nederland zoekteams operationeel hebben.”

Groep vrijwilligers
Door de inzet van de zogenoemde Rode Kruis Ready2Help zoekteams wordt er bij een vermissing van een persoon snel een groep vrijwilligers gemobiliseerd die samen met de politie één of meerdere gebieden kunnen doorzoeken. De noodhulporganisatie en de politie roepen vijf tot tien vrijwillige hulpverleners per keer op. Deze kunnen in hun eigen wijk of gemeente mee helpen zoeken naar bijvoorbeeld vermiste jonge kinderen of dementerende ouderen. De politie heeft hierdoor extra ogen en oren om snel een eerste zoekslag te slaan naar de vermiste persoon.
Goede coördinatie en een snelle start van de zoektocht na de melding verhogen de kans op het (sneller) terugvinden van een vermist persoon. Dit gebeurt altijd onder leiding van de politie. Vrijwilligers die deelnemen aan zoekteams krijgen een speciale training om de politie zo goed mogelijk te ondersteunen, maar ook omdat de zoektocht een emotionele impact kan hebben op de vrijwilligers zelf. Ook leren zij hoe je zoekt zonder belangrijke sporen uit te wissen.

Over burgerhulpnetwerk Ready2Help
Voor incidentele, grote inzetten als een dreigende dijkdoorbraak heeft het Rode Kruis in 2014 het burgerhulpnetwerk Ready2Help in het leven geroepen. Dit netwerk bestaat inmiddels uit ongeveer 100.000 mensen en is sinds de oprichting honderden keren ingezet. Deze mensen hebben zich aangemeld om, wanneer dit nodig is, in hun directe omgeving praktische hulp te kunnen verlenen tijdens een noodsituatie. Na een succesvolle eerste pilot in Rotterdam zijn in 2016 de Ready2Help zoekteams hieraan toegevoegd: een variant waarbij het Rode Kruis de politie ondersteunt. Aanmelden als Ready2Helper kan via de website van het Rode Kruis.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Seagate

Suricat

SequriX

Videoguard

Wordt een partner