Politie gaat van 22 naar 10 meldkamers in 2017
Er komt één landelijke meldkamerorganisatie met tien locaties in plaats van de 22 die er nu zijn. Het is de bedoeling dat onnodige schakels verdwijnen en dat de bellers overal gelijk worden geholpen, waar vandaan ze ook bellen. Ook moet samenvoegen tot kostenbesparing leiden.
De huidige meldkamers worden samen met de meldkamer van de landelijke eenheid politie in Driebergen en de meldkamers van de Koninklijke Marechaussee samengevoegd tot de locaties in Drachten, Apeldoorn, Soest, Haarlem, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Bergen op Zoom, Den Bosch en Maastricht.
Het Veiligheidsberaad had op vrijdag 28 juni 2013 hierover al een positief besluit genomen. Een akkoord werd woensdag ondertekend door onder anderen minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en zijn collega’s Edith Schippers (VWS), Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en korpschef van de nationale politie Gerard Bouman.
In het ”Transitieakkoord meldkamer van de toekomst” staan de afspraken tussen de minister van Veiligheid en Justitie, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Defensie, de besturen van de veiligheidsregio’s, de besturen van de Regionale Ambulancevoorzieningen en de korpschef van de Nationale politie over de meldkamer van de toekomst.
Download: Transitieakkoord meldkamer van de toekomst (pdf)