Politie gaat zoekgedrag van agenten controleren
Om onder andere verkoop van informatie aan criminelen tegen te gaan, wil de Nationale Politie gaan controleren welke informatie agenten in de politiesystemen raadplegen. De vakbonden waarschuwen voor een averechts effect hiervan. Agenten zouden wel eens te voorzichtig kunnen worden.
Het is al een aantal keer gebeurd dat criminelen hun voordeel konden doen met via een corrupte agent verkregen informatie. Reden voor de politie om het zoeken in de systemen aan banden te leggen. Dit jaar is in Amsterdam een proef gestart met software die precies bijhoudt welke dossiers agenten opvragen. In de loop van 2021 wordt deze software landelijk ingevoerd. Wie dan nog kijkt of een bepaalde bekende Nederlander wel eens is opgepakt, zal moeten uitleggen wat daarvoor de reden was. De software reageert automatisch op wat atypisch zoekgedrag wordt genoemd.
Argwaan
De politiebonden staan argwanend tegenover de nieuwe software. Voorzitter Jan Struijs van politiebond NPB vraagt zich af wat met atypische signalen wordt bedoeld, wat er wordt gecontroleerd en wat dit betekent voor het onderzoek naar de zware, georganiseerde criminaliteit. Ook Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP zit met vragen. Hij is vooral bang dat politiemedewerkers straks te voorzichtig worden om te voorkomen dat ze met intern onderzoek te maken krijgen. Ook vraagt hij zich af of de maatregel juridisch wel geoorloofd is. Werkgevers mogen niet zomaar al het doen en laten van hun werknemers controleren. Drie weken geleden werd daarover nog een kritisch rapport gepubliceerd. Van de Kamp wil garanties dat een agent die een bepaalde zoekopdracht invoert niet in de problemen kan komen. Hij en zijn collega Struijs willen met de korpsleiding om tafel om te bespreken hoe voorkomen kan worden dat er een op wantrouwen gebaseerd beleid gaat ontstaan.