Politie: geen prioriteit meer voor coronamaatregelen

Hoewel de lockdown zo goed als voorbij is, geldt nog wel de 1,5 meter afstand. Ook mondkapjes in het openbaar vervoer en de verplichte sneltest is nog van kracht, voor onder andere uitgaansgelegenheden. Willem Woelders zegt dat de politie geen prioriteit meer geeft aan handhaving van deze maatregelen.

Woelders is nationaal commandant voor de coronacrisis bij de Nationale Politie. Tegenover het NOS Radio 1 Journaal verklaarde hij dat er geen capaciteit meer is om de resterende coronamaatregelen te handhaven. Hij vindt het nu in de eerste plaatst een verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Corona heeft de politie volgens Woelders zo’n 200.000 uren aan extra werk opgeleverd. Die tijd moet nu weer worden ingehaald, zodat agenten aan rust toekomen en met vakantie kunnen.

‘Normale’ criminaliteit
Sinds zaterdag 26 juni mogen uitgaansgelegenheden weer open en hoeven mensen zich daar niet aan de 1,5 meter te houden – wat ook niet reëel is – als zij negatief getest zijn op corona. Omdat onder andere niet langer tegen samenscholingen opgetreden hoeft te worden, is corona een aanzienlijk kleiner deel van het takenpakket van de politie worden, zo stelt Woelders. Hij vindt dat de politie zich nu weer op de ‘normale’ criminaliteit moet richten en in het bijzonder op de cybercriminaliteit, die tijdens de coronacrisis enorm is gestegen. “Op dat pakket zullen wij onze rol moeten pakken.”

Deel dit artikel via: