Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hikvision

ARAS

Uniview

Nimo Dog Security

Service Centrale Nederland

Centurion

Regio Control Veldt

ADI

Seris

HID

Ajax Systems

i-Pro

RoSecure

G4S

Traka ASSA ABLOY

Unii

Alphatronics

Dero Security Products

SMC Alarmcentrale

Avigilon Alta

SmartCell

Hanwha Vision Europe

Alarm Meldnet

Sequrix

Lobeco

Eagle Eye Networks

Paraat

NIBHV

VAIBS

Trigion

Brivo

IDIS

Optex

PG Security Systems

VBN

GFT

20face

ASSA ABLOY

Crown Security Services

Advancis

VVNL

DZ Technologies

Milestone

Top Security

Paxton

SmartSD

Multiwacht

CDVI

Bydemes

Genetec

Masset Solutions

VideoGuard

ASIS

Oribi ID Solutions

EAL

Kiwa

Nenova

Seagate

JMB Groep

CardAccess

Securitas

Akuvox

Add Secure

Explicate

OSEC

VEB

Connect Security

SOBA

2N

Eizo

CSL

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Secusoft

HD Security

Nimo Drone Security

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

Politie: ‘Geldezels vergroten onze opsporingskansen’

2 februari 2021
Redactie
07:50

De politie gaat geldezels opsporen om cybercriminelen achter WhatsApp-fraude aan te pakken. Op die manier vergroot zij de kans om bij de hoofddaders uit te komen. Het accent ligt op het verstoren van het criminele proces. Hiermee denkt de politie meer slachtoffers van cybercriminaliteit te voorkomen.

Door de coronacrisis is cybercrime, zoals oplichting via WhatsApp, flink toegenomen. Zoals de vriend-in-noodfraude, een vorm van fraude waarbij een oplichter zich via de WhatsApp voordoet als vriend of bekende en slachtoffers benadert met een vraag om geld over te maken. Doet het slachtoffer dat, dan wordt het geld overgemaakt naar een bankrekening van iemand die zijn of haar rekening ter beschikking stelt van de oplichter. Deze mensen worden ook wel geldezels genoemd.

Duizenden oplichters
Opsporing van cybercriminelen is lastig. “Er is veel informatie en onderzoek nodig om de identiteit van een cybercrimineel te achterhalen. Maar dan heb je zicht op één iemand, terwijl duizenden oplichters schuilgaan achter de wereld van vriend-in-noodfraude”, zegt Yoanne Spoormans. Zij werkt bij het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland en is gespecialiseerd in WhatsApp-fraude. Haar team is het afgelopen halfjaar druk bezig geweest met honderden aangiftes over WhatsApp-fraude die de politie wekelijks krijgt.

Geldezels
Alle aangiftes van vriend-in-noodfraude gaan in een systeem dat zoekt naar overeenkomsten. Het cybercrimeteam zoekt naar patronen om zo netwerken in kaart te brengen en te verstoren. De politie richt zich hierbij vooral op de geldezels, de mensen die zich door online oplichters laten verleiden om hun bankrekening ter beschikking te stellen. “Criminelen kunnen moeilijker het geld wegsluizen”, zegt Spoormans. “Bovendien zijn ze makkelijk te herleiden via hun bankrekening- en telefoonnummer, die ons waardevolle informatie opleveren over de criminelen die erachter zitten.”

Anonieme simkaarten
Via de geldezels vergroten we onze opsporingskansen en komen we uit bij de hoofddaders”, stelt Spoormans vast. “Het zou ons als politie wel helpen als het gebruik van anonieme simkaarten afneemt en dergelijke kaarten niet meer worden aangeboden, zoals in de ons omliggende landen het geval is. De simkaarten worden vaak gewisseld. Op het moment dat een slachtoffer bij ons aangifte doet, is dat telefoonnummer al niet meer in gebruik. Ook heeft de oplichter dan misschien al een nieuwe telefoon.”

Preventie
De politie zet niet alleen in op opsporing, maar werkt ook aan preventie. Spoormans: “We willen natuurlijk liever slachtoffers voorkomen. Daarom is preventie ook belangrijk. We willen het criminele proces op verschillende punten verstoren en het criminelen dus moeilijker maken. Dit kan door samenwerking met verschillende partijen, zoals banken, telecom en WhatsApp. Zo zouden we graag zien dat dat WhatsApp-accounts niet zomaar kunnen worden overgenomen. Bijvoorbeeld doordat WhatsApp om een extra biometrische verificatie (vingerafdruksensoren en gezichtsherkenning in mobiele telefoons) vraagt voor gebruik van WhatsApp. Deze extra beveiligingslaag past WhatsApp sinds kort wel toe als je op de computer inlogt. Daarmee voorkomen we slachtoffers.”

Aanhoudingen
Spoormans denkt dat de politie nog veel meer verdachten van vriend-in-nood-fraude kan oppakken. “We krijgen een steeds beter beeld van de problematiek. We lossen ook al veel zaken op. Zo zijn er de afgelopen tijd meerdere aanhoudingen geweest en onlangs zijn verdachten veroordeeld tot drie jaar cel. Maar het blijft belangrijk dat slachtoffers aangifte doen. Dat kan sinds april vorig jaar ook digitaal.”
Wie slachtoffer is geworden van WhatsAppfraude krijgt het advies om via deze pagina aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Wie aangifte wil doen via internet moet wel beschikken over een DigiD.

Bron: politie.nl

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

Suricat

SequriX

Seagate

Wordt een partner