Politie heeft ernstig tekort aan rechercheurs

Een ‘Ramp voor misdaadbestrijding’ noemt De Telegraaf het huidige tekort aan gekwalificeerde rechercheurs bij de politie. Er zou landelijk sprake zijn van een onderbezetting van 10 procent, wat een record is. Voor alleen al de tactische en algemene recherche staan 535 vacatures open.

Het tekort heeft verschillende oorzaken. Agenten stromen minder vaak door naar de recherche omdat zij dan hun onregelmatigheidstoeslagen kwijt raken. Anderen zien op tegen de administratieve druk die bij de recherche hoger is dan bij het reguliere politiewerk. Ook verlaten veel rechercheurs de politie omdat zij elders meer kunnen verdienen met hun expertise.

Alarmerend
Fred Westerbeke, landelijk portefeuillehouder Generieke Opsporing en daarnaast ook chef van de politie-eenheid Rotterdam, noemt de situatie alarmerend. Zeker omdat de georganiseerde criminaliteit steeds meer vat krijgt op de Nederlandse samenleving. Om dat tegen te gaan is juist versterking van de recherche nodig. Om snel over meer rechercheurs te kunnen beschikken oppert hij om een speciale recherche-opleiding in het leven te roepen. Dat biedt de kans om nieuw potentieel in de arbeidsmarkt aan te boren en twee profielen binnen de politie te creëren. Jan Struijs, voorzitter van politiebond NPB, zegt in 2018 al gewaarschuwd te hebben voor het nu ontstane tekort aan rechercheurs. Er is volgens hem te weinig gebeurd om de toen voorspelde uitstroom te compenseren. Het gevolg is dat er inmiddels 1500 zaken ‘op de plank’ liggen, de pakkans voor zware criminelen afneemt, de kwaliteit van onderzoeken onder druk staat en slechts één van de tien criminele netwerken kan worden aangepakt.

Deel dit artikel via: