Politie helpt opsporingsbedrijven bij jacht op gestolen auto

De politie gaat in het oosten van het land opsporingsgegevens van gestolen auto’s doorgeven aan particuliere opsporingsbedrijven.

kentekenplaatHet is een proef die voortkomt uit tijdgebrek bij de politie, zegt het AD. Het doel is om meer autodieven te pakken en gestolen auto’s terug te brengen naar de eigenaar. Als de proef in Oost-Nederland een succes is, wordt deze aanpak in het hele land ingevoerd.

In de proef werken politie, de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit en de verzekeraars samen om sneller een gestolen auto terug te vinden. In 1995 werd nog 70 procent van de gestolen auto’s teruggevonden, inmiddels is dat percentage gezakt naar 40.

Als een gestolen auto wordt gesignaleerd door een camera langs de weg, gaat er een melding naar de politie. Die controleert in een database of de gegevens kloppen. Wanneer de politie zelf geen tijd heeft om achter de auto aan te gaan, wordt een particulier opsporingsbedrijf ingeschakeld die de auto volgt en in de gaten houdt. De opsporingsbedrijven mogen niet ingrijpen. Er is een korte lijn met de politie en zodra het kan grijpt de politie in.

Deel dit artikel via: