Politie houdt ‘gewapende’ man aan dankzij supermarktpersoneel

Een 54-jarige Amsterdammer is dinsdag aan het begin van de avond aangehouden voor het bezit van een verboden wapen. Even daarvoor werd de man in een supermarkt verdacht van een winkeldiefstal. Het personeel liet hem veiligheidshalve gaan, maar hielp wel de politie om de verdachte te vinden.

Rond 18:15u constateerde het winkelpersoneel van een supermarkt aan de Linnaeusstraat dat de verdachte mogelijk iets gestolen had. Zoals gebruikelijk werd de beoogde winkeldief meegenomen naar een kantoortje en zou hij daar een winkelverbod uitgereikt krijgen als deze constatering klopte. Dit liep echter anders omdat een van de medewerkers dacht een vuurwapen in zijn jaszak te zien. De verdachte wilde de supermarkt verlaten en het personeel stond dit, gelet op hun veiligheid, toe.

Doortastend personeel
Een supermarktmedewerker belde ondertussen met de politie en al bellend volgde hij de verdachte. Het personeelslid kon daardoor exact doorgeven waar de mogelijk gewapende man liep. Op de Middenweg kreeg de gealarmeerde politie de man in de smiezen. De politieagenten voelden zich genoodzaakt hun dienstwapen op de verdachte te richten omdat hij een vuurwapen bij zich zou dragen. De man gaf direct gehoor aan de sommaties van de agenten en werd aangehouden. In zijn jaszak werd inderdaad een op een vuurwapen gelijkend voorwerp aangetroffen. Het bleek uiteindelijk te gaan om een nepvuurwapen. Nepvuurwapens zijn vaak niet te onderscheiden van een echt vuurwapen. In deze gevallen handelen politieagenten alsof het om een echt vuurwapen gaat en kan het voorkomen dat iemand onder schot wordt gehouden met alle gevolgen van dien. Nepvuurwapens zijn daarom verboden en worden altijd in beslag genomen.

Deel dit artikel via: