Politie houdt mannen aan wegens voorbereiden aanslag

De politie heeft maandag twee mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer aangehouden. Zij worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De aanslag met bomvesten en een of meer autobommen had vermoedelijk eind van het jaar in Nederland gepleegd moeten worden.

Het is nog niet duidelijk welk doelwit de twee op het oog hadden. Er zijn bij de verdachten geen vuurwapens of explosieven aangetroffen. Wel ontdekte de politie in een verborgen ruimte boven een plafond in de woning van een van de mannen een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten.

Start van het onderzoek
De Landelijke Eenheid van de politie startte begin oktober een strafrechtelijk onderzoek met informatie van de AIVD. In een zogenoemd ambtsbericht van de inlichtingendienst stond dat de verdachten de bedoeling hadden om een jihadistische aanslag te plegen. Zij zouden daarbij gebruik willen maken van explosieven en hiervoor een training willen volgen.
Het bewijs tegen de mannen is verkregen door de inzet van politie-infiltranten. Deze waren volgens de politie onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag.

Aanhouding
Een zorgvuldig opgezette, grootschalige politieactie onder leiding van het Landelijk Parket leidde maandagmiddag tot de aanhouding van de verdachten. Een van hen werd aangehouden op straat in Den Haag, de ander in zijn woning in Zoetermeer. De aanhoudingen zijn gedaan door een antiterrorisme eenheid van de Dienst Speciale Interventies (DSI).
Het strafrechtelijk onderzoek naar de twee mannen laat zien dat de kans op een aanslag in Nederland nog altijd aanwezig is. Het optreden van Openbaar Ministerie en politie is gericht op het te allen tijde voorkomen van een terroristische aanslag. De verdachten zijn dinsdag verhoord door de politie en worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Deel dit artikel via: