Politie is ruim 20 miljoen euro kwijt aan schadeclaims

De Nederlandse politie heeft de afgelopen vijf jaar ruim 20 miljoen euro uitgekeerd aan schadevergoedingen, meldt De Telegraaf op basis van eigen onderzoek. Het aantal schadeclaims van burgers neemt flink toe: vorig jaar waren er 3.264 meldingen, terwijl dat tussen 2012 en 2017 gemiddeld zo’n 2.500 per jaar waren. In die eerdere periode bedroegen de totale schadevergoedingen circa 6 miljoen euro.
De stijging kwam onder meer aan het licht na de dubbele moordzaak in Weiteveen, waarbij de politie Noord-Nederland ernstige fouten erkende. Advocaten Sébas Diekstra en Maaike de Vries, die de nabestaanden van de slachtoffers vertegenwoordigen, hebben aangekondigd een schadeclaim in te dienen wegens nalatigheid van de politie. Zo werd een wapenvergunning niet ingetrokken en werden tientallen meldingen in de zaak niet aan elkaar gekoppeld.
Burgers kunnen de politie aansprakelijk stellen voor uiteenlopende schade, van een kapotte deur bij binnentreden tot letsel of overlijden door falend toezicht. In de zaak rond de schietpartij in Alphen aan den Rijn keerde de politie al 10,5 miljoen euro uit aan slachtoffers en nabestaanden. De Hoge Raad oordeelde in 2019 dat de politie aansprakelijk was voor het verstrekken van een wapenverlof aan dader Tristan van der V.
Volgens schadecoördinator Onno Meijer worden inmiddels meer claims toegekend – zo’n 40 procent – en stijgen de bedragen. Hij noemt inflatie, duurdere materialen en stijgende verzekeringspremies als oorzaken. Daarnaast zijn burgers juridisch vaardiger geworden en zoeken sneller juridische hulp.
De schadevergoedingen zijn niet de enige kostenpost. Juridische procedures, externe adviezen, premies en een team van 35 fte die zich met claims bezighoudt, zorgen jaarlijks voor nog eens enkele miljoenen aan extra kosten. Volgens Meijer is het om administratieve redenen lastig exact te achterhalen welk bedrag per schadeoorzaak wordt uitgekeerd.